Asmuțirea politică împotriva militarilor este o diversiune socială mizerabilă
- Simona Ionescu
- 11 martie 2021, 16:00
De două-trei zile, se derulează public scandalul dintre Ministerul Apărării și Miniterul Sănătății din cauza publicării unor liste cu adresele centrelor de vaccinare unde merg angajații armatei, serviciilor, dar și ai justiței. Pe fondul subiectului, s-a suprapus mizerabila teorie că acești angajați și familiile lor au fost vaccinați preferențial.
În disputa și reproșurile dintre miniștrii Nicolae Ciucă și Vlad Voiculescu a intervenit ușurel și împăciuitor premierul Cîțu.
Pe fondul acesta, însă, niște politicieni părelologi, mai mereu prezenți pe micile ecrane, și niște jurnaliști care par că le știu pe toate, deși în activitatea lor n-au trecut de stadiul unor conferințe de presă și întâlniri la cafele cu politicieni, au demarat o diversiune.
Ideea propagată e să lăsăm deoparte ce a făcut Voiculescu cu ministerul lui, că a devoalat adresele centrelor, fiindcă este bine să fie transparență în democrație. Dar să ne revoltăm că acolo au fost vaccinați oameni privilegiați, ba chiar și membrii familiilor lor, peste rând. Și dă-i și luptă împotriva privilegiaților din armată și servicii, continuatorii instituțiilor de sorginte comunistă, cel puțin ca mentalitate, zic trompetiștii.
Nu știu de ce niciun ministru, nici al Apărării, nici al Sănătății nu a ieșit până la ora aceasta să explice cu subiect și predicat cum stă treaba cu privilegiații ăștia în uniformele statului și cu familiile lor. E atât de simplu, iar informațiile sunt publice și ar trebui să fie cunoscute de orice jurnalist.
Informații simple și concrete despre „privilegiații” Armatei
Am să explic cât de succint pot niște lucruri arhicunoscute sau ușor de aflat și cu ajutorul „domnului Google”.
Militarii din MAPN, servicii și angajații Ministerului Justiției au Casa lor de Asigurări de Sănătate. Se numește OPSNAJ - Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.
Casele de asigurări de sănănate funcţionează din 1999, an în care s-a implementat cea mai importantă reformă din sistemul de sănătate.
La sfârșitul anului 2011, ministrul Sănătății de atunci, Ladislau Ritli (UDMR) a inițiat o Ordonanță de Guvern și lucurile s-au pus la punct în relațiile dintre Guvern și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, inclusiv cu celelalte case de asigurări din subordinea CNSAS. Am găsit o declarație a ministrului Ritli din 2011 în care făcea niște precizări necesare.
"Privind celelalte case de asigurări din subordinea CNAS, respectiv Casa Apărării, Ordinii Publice, Siguranțe Naționale si Autorității Judecătorești, sunt valabile mai departe prevederile legale care privesc casele județene, dar aici se păstrează specificul fiecărui domeniu. La nivelul Casei Transport, Construcții, Turism, este nevoie de aviz conform al Ministerului Turismului", a precizat Ladislau Ritli. După cum se vede, „privilegiați” sunt și angajații din Transport, Construcții și Turism.
Nu e un model românesc
Casa OPSNAJ face parte și este subordonată CNAS, casa națională fiind controlată de Ministerul Sănătății. La fel, Ministerul de Interne beneficiază de propria rețea de spitale și policlinici pentru angajații săi.
În toate aceste case de asigurări de sănătate sunt înscriși și membrii familiilor angajaților. Nu e un model românesc, ci el există în toate țările democratice din Europa. De SUA nici nu mai amintim, pentru că acolo angajații armatei, serviciilor și justiției au niște drepturi mult superioare.
Familiile angajaților, soții și copii, au fost incluși în sistem ca măsură de protecție. Iar acest aspect, legat de protecție, ar fi trebuit să-l explice fie ministrul Voiculescu, fie ministrul Ciucă. „Privilegiile” ar trebui enumerate și chiar explicate societății civile, într-una din emisiunile tv la care participă, măcar de medicul colonel Valeriu Gheorghiță.
Vaccinările făcute în centrele OPSNAJ nu au fost ținute la secret
În 8 ianuarie 2021, Ministerul Apărării Naţionale a comunicat presei că a stabilit măsurile organizatorice pentru imunizarea voluntară anti-COVID-19 a personalului militar şi civil care activează în Armata României, respectiv militarii în rezervă, retragere, veteranii şi văduvele de război.
”Va fi vaccinat personalul din serviciul de luptă permanent, personalul aeronautic (membri ai echipajelor, personal tehnic, controlori de trafic aerian etc), personalul militar şi civil participant sau aflat în pregătire pentru misiuni şi operaţii desfăşurate în afara teritoriului naţional, dar şi cel de la misiunile permanente, precum şi personalul care execută misiuni în sprijinul altor instituţii (MAI, Ministerul Sănătăţii etc). Din această grupă de vaccinare vor face parte şi persoanele care ocupă funcţii-cheie în structura MApN, precum şi personalul, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învăţământ (conform recomandărilor de vaccinare pe criteriul de vârstă).
Cea de a doua grupă a acestei etape se adresează personalului militar şi civil în activitate, care nu a fost cuprins în grupele de prioritate anterioare, pensionarilor militari cu vârsta sub 65 de ani şi rezerviştilor voluntari.
Asmuțirea politică împotriva militarilor este o diversiune socială mizerabilă
În centrele de vaccinare organizate de MApN vor putea fi vaccinați şi membrii de familie ai personalului eligibil (soţ sau soţie, copiii, precum şi persoane aflate în întreținere legală), care şi-au exprimat voluntar dorința de a se vaccina, în funcție de etapa în care se încadrează, conform strategiei naționale de vaccinare (etapele II şi III)”.
Deci, care e secretul cu „privilegiații” ăștia? Să zică politicienii la tv dacă mai avem nevoie de armată, servicii, aparatul de justiție, că dacă n-avem, să le taie toate așa zisele avantaje, să-i mai trimită pe acasă, iar facultățile MApN, SRI și MAI să organizeze concursuri pentru viitori studenți cu 5, maxim 10 locuri.
Ar putea să-și pună ei, politicienii, conform algoritmului electoral, niște personaje alese pe sprânceană, așa cum o fac în celelalte instituții ale statului. Căci e o mai mare mizerie să asmuți categorii profesionale unele împotriva altora.