Petiţia online, intitulată „Anulaţi Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru a proteja vieţile noastre”, lansată la începutul lunii mai de Kenji Utsunomiya, avocat şi fost candidat la postul de guvernator al Tokyo, a fost semnată de peste 352.000 de persoane.

„Dăm prioritate vieții sau unei ceremonii”

Viteza extrem de rapidă cu care semnăturile au fost colectate pe platforma Change.org în Japonia „reflectă opinia publică”, sondajele realizate începând de anul trecut arătând că între 60 şi 70% din populaţie se opune desfăşurării Jocurilor în această vară a declarat Utsunomiya.

„De data aceasta, întrebarea este cui acordăm prioritate: vieţii sau unei ceremonii şi unui eveniment numit Jocuri Olimpice”, a adăugat iniţiatorul petiţiei.

Acesta solicită guvernatoarei din Tokyo, Yuriko Koike, să ceară Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să anuleze Jocurile. „CIO are dreptul de a lua decizia de a anula sau nu Jocurile, însă Tokyo, în calitate de oraş gazdă, trebuie să îndemne CIO să anuleze Jocurile”, a mai spus Kenji Utsunomiya.

Grandiosul eveniment pus sub semnul întrebării

Cu 100 de zile înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Haruo Ozaki, președintele Asociaţiei Medicale din Tokyo a făcut și el un anunț îngrijorător.

„Dacă vor continua să crească numărul infectărilor, va fi dificil să se organizeze Jocurile Olimpice în forma actuală, cu sportivi venind din toate ţările, chiar dacă nu este public”, a spus Ozaki.

Jocurile Olimpice au fost amânate pentru vara acestui an și vor păstra denumirea de JO 2020

Grandiosul eveniment de la Tokyo este programat în perioada 23 iulie-8 august, iar Jocurile Paralimpice, între 24 august şi 5 septembrie. Competiţiile polisportive erau programate să se desfăşoare în 2020, dar au fost amânate în martie anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus.

România a ajuns la 60 de sportivi calificaţi la JO 2020 (nominal sau locuri cotă) la 13 discipline sportive: înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box şi scrimă.