După ce pandemia COVID-19 a lovit lumea la începutul anului 2020, Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate până în iulie 2021. Comitetul de organizare Tokyo a declarat că nu va impune vaccinarea obligatorie a sportivilor.  Această hotărâre permite țărilor să ia propriile decizii cu privire la programele de vaccinare și prioritizarea grupurilor după cum consideră potrivit.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat semnarea unui memorandum de înţelegere cu compania Pfizer-BioNTech care să furnizeze doze de vaccin contra COVID-19 participanţilor la Jocurile Olimpice, reprezentanţilor comitetelor olimpice şi paralimpice din toată lumea.

„Acordul, care consolidează şansele de desfăşurare a Jocurilor de la Tokyo, face parte din strategia CIO pentru a garanta securitatea Jocurilor Olimpice 2020”, se arată într-un comunicat al forului internaţional olimpic.

Scopul vaccinării sportivilor care vor fi prezenți la Tokyo: Vaccinarea nu este o doar o problemă de sănătate personală, dar şi de solidaritate

Comitetul Internaţional Olimpic şi Comitetul Internaţional Paralimpic (IPC) colaborează cu comitetele naţionale olimpice „pentru a încuraja şi ajuta sportivii săi, oficialii şi ceilalţi participanţi la Jocuri cu rezidenţa pe teritoriile lor să se vaccineze în ţările de origine, de acord cu direcţiile naţionale de imunizare, înainte de a merge în Japonia”.

„Acest lucru nu este doar pentru a contribui la un mediu sigur la Jocuri, dar şi din respect pentru rezidenţii din Japonia. Este important să subliniem că dozele suplimentare livrate de Pfizer-BioNTech nu vor fi scoase din programele existente, ci vor fi adăugate la cotele existente şi la livrările planificate din întreaga lume”, se precizează în comunicatul CIO.

Prin asigurarea dozelor de vaccin, preşedintele CIO, germanul Thomas Bach, a opinat că sportivii şi participanţii la Jocuri „pot transmite un mesaj puternic că vaccinarea nu este o doar o problemă de sănătate personală, dar şi de solidaritate şi de consideraţie pentru bunăstarea celor din comunităţile locale”.

CIO a precizat că imunizarea nu va fi obligatorie pentru sportivii participanţi la Jocuri, dar se aşteaptă ca un număr semnificativ să fie vaccinaţi înaintea Olimpiadei de la Tokyo, relatează Agerpres.