Coreea de Nord nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Coreea de Nord nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Coreea de Nord nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo din această vară din cauza riscurilor de infectare cu coronavirus, un anunţ făcut marţi, care ucide speranţele sud-coreene de a folosi JO pentru a relansa negocierile cu Phenianul.

Cu ocazia unei reuniuni, comitetul naţional olimpic nord-coreean "a decis să nu participe la a 32-a ediţie a Jocurilor Olimpice, pentru a-i proteja pe atleţi de criza sanitară mondială produsă de Covid-19", a anunţat serviciul de comunicare al Ministerului Sporturilor de la Phenian.

Participarea Coreii de Nord, putere nucleară izolată de restul lumii, la ultimele JO de iarnă de la Pyeongchang, în Coreea de Sud, a fost un factor decisiv în spectaculoasa apropiere diplomatică intervenită în 2018.

Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean, Kim Jong-un, a asistat la Jocuri ca trimisă a fratelui său şi participarea nord-coreeană s-a bucurat de o mare publicitate.

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, folosise ocazia pentru a întreprinde o mediere între Phenian şi Washington, care a dus la summituri istorice între dl Kim şi preşedintele american, Donald Trump.

 Negocieri oprite

Dar anunţul făcut marţi de Phenian pune capăt speranţelor Seulului de a folosi Jocurile din 2020, amânate pentru această vară din cauza pandemiei de coronavirus, pentru a produce o relansare a procesului de negocieri dintre Phenian şi Washington, oprit de la eşecul unui summit Kim-Trump de la Hanoi în februarie 2019.

Preşedintele Moon şi-a formulat clar intenţiile pe 1 martie în discursul lui de la sărbătoarea naţională a independenţei Coreii de Sud. "Jocurile Olimpice de la Tokyo care se desfăşoară în acest an ar putea fi o oportunitate pentru dialoguri între Coreea de Sud şi Japonia, Nord şi Sud, Coreea de Nord şi Japonia şi Coreea de Nord şi Statele Unite".

Anunţul renunţării Phenianului, de luni, a fost publicat marţi pe site-ul web al Ministerului Sporturilor. Face referire la o reuniune a comitetului naţional olimpic nord-coreean din 25 martie.

Ministerul sud-coreean al Unificării s-a declarat marţi "dezolat că situaţia datorată Covid" împiedică Jocurile de la Tokyo să fie "o oportunitate pentru a face să progreseze pacea în peninsula coreeană".

La Tokyo, principalul purtător de cuvânt al guvernului, Katsunobu Kato, a declarat că autorităţile japoneze supraveghează informaţiile pe această temă şi se străduie să îmbunătăţească situaţia, luând "contramăsuri de luptă contra infectării, pentru ca multe ţări şi regiuni să poată participa la Jocurile de la Tokyo".

Dar un analist sud-coreean a estimat că coronavirusul nu este probabil singurul motiv al deciziei nord-coreene de neparticipare la Jocuri.

"Phenianul pare să protesteze contra politicii Japoniei faţă de Coreea de Nord, deoarece probleme sensibile ca drepturile omului şi sancţiunile au fost ridicate la Tokyo în concordanţă cu Statele Unite", a declarat pentru AFP Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii nord-coreene de la Seul.

Coreea de Nord este lovită de numeroase sancţiuni internaţionale din cauza programelor sale de armament nuclear şi de rachete interzise de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Ea este mai izolată ca oricând de când a instaurat acum mai bine de un an o foarte strictă închidere a frontierelor sale pentru a se proteja de coronavirusul apărut în China, cu care se învecinează, înainte de a se propaga în lumea întreagă.

Phenianul a declarat că nu are cazuri de Covid-19 pe teritoriul său. Unii experţi pun la îndoială această afirmaţie.

 "Bandit"

Administraţia preşedintelui american, Joe Biden, ajunsă la putere în ianuarie, spune că este în faza finală de examinare a viitoarei sale politici faţă de Coreea de Nord. Ne aşteptăm ca oficialii americani să favorizeze o reluare a negocierilor la un nivel scăzut mai curând decât summituri spectaculoase cu mize importante.

În timpul campaniei electorale americane, dl Biden l-a numit pe Kim Jong-un "bandit" şi a criticat summiturile dintre el şi Donald Trump, pe care l-a acuzat că l-a legitimat în acest fel pe unul din liderii cei mai nemiloşi ai planetei. Dar dl Biden a mai spus că este deschis la diplomaţie.

Preşedintele american a avertizat de altfel Coreea de Nord că vor exista consecinţe la orice încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate.

Avertismentul a survenit după testarea de către forţele nord-coreene a două exemplare dintr-o armă considerată de oficialii americani o rachetă balistică, o categorie de arme interzisă Phenianului de ONU.

Ca şi relaţiile cu Statele Unite, relaţiile dintre cele două Corei sunt oprite. Puterea de la Phenian a declarat de mai multe ori în ultimul timp că nu este interesată să vorbească cu Seulul.

Traducere: Rador

Ne puteți urmări și pe Google News