Jocurile Olimpice de la Tokyo. Se apropie un nou moment istoric

Jocurile Olimpice de la Tokyo. Se apropie un nou moment istoric

A mai rămas puţin timp până când ştafeta flăcării olimpice va ajunge joi la Fukushima, de unde se va deplasa mai departe spre cele mai importante oraşe ale Japoniei până la Stadionul Naţional din Tokyo, care va găzdui Jocurile Olimpice.

Jocurile Olimpice de la Tokyo. Se apropie un nou moment istoric. Torța olimpică va traversa 47 de departamente din Japonia până când va fi folosită în ceremonia ce va marca începerea Jocurilor Olimpice. După un an şi o zi de la amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din cauza pandemiei de coronavirus, ştafeta flăcării olimpice va ajunge joi la Fukushima.

Conform Agerpres, flacăra olimpică a fost aprinsă de la razele soarelui la 12 martie 2020 în apropierea templului Herei din Olympia ( Grecia). Templul se află la peste 9.600 km de stadionul naţional din Tokyo, unde este aşteptată flacăra olimpică la 23 iulie 2021. Amintim că Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate chiar cu puţin înainte de trimiterea flăcării în Japonia. După amânare, flacăra a rămas expusă în nord-estul Japoniei, dar după creşterea numărului cazurilor de Covid-19, ea a fost transportată într-un loc secret.

Ulterior, flacăra olimpică a reapărut pentru două luni la Muzeul Olimpic, situat în apropierea Stadionului Naţional din Tokyo. După plecarea de la Fukushima, ştafeta olimpică va traversa Japonia timp de aproximativ patru luni. Vor fi 121 de zile în care niponii vor putea vedea flacăra olimpică.

Departamentul din Fukushima şi regiunea Tohoku au fost alese ca puncte de plecare pentru punerea în valoare a reconstrucţiei acestor zone la zece ani după seismul şi tsunamiul care au provocat catastrofa nucleară la 11 martie 2011. Din cauza pandemiei, publicul nu va fi autorizat să asiste la ceremonia de start a ştafetei.

Flacăra olimpică

Jocurile Olimpice de la Tokyo

Decizia a fost luată pentru a limita riscurile de infectare. În acest context, festivităţile au fost „simplificate” şi vor fi difuzate în direct la televiziune şi pe Internet.

Flacăra olimpică va traversa 47 de departamente din Japonia, insula Hokkaido şi regiunea Kagoshima din sud-vest. De asemenea, ea va bifa şi insulele Okinawa. Flacăra va rămâne aproximativ două zile în fiecare departament. Zilnic va avea loc o ceremonie în cursul căreia ultimul component al ştafetei va transfera torţa într-un imens vas olimpic.

Peste o jumătate de milion de persoane îşi anunţaseră disponibilitatea de a candida în 2019 pentru a purta flacăra olimpică. În cele din urmă, organizatorii au redus numărul acestora la aproximativ 10.000. Printre doritori se numără campioni japonezi, dar şi o fetiţă al cărei bunic a participat la ştafeta flăcării cu ocazia precedentei ediţii a Jocurilor de la Tokyo, în 1964.

Multe personalităţi s-au retras de la eveniment invocând „probleme de calendar”. Altele şi-au manifestat deschis îngrijorarea despre organizarea Jocurilor Olimpice în timpul pandemiei. În fiecare zi, flacăra va fi depusă într-un „vas special”, care are o greutate de aproximativ 200 kg şi măsoară 1,5 metri.