Evenimentul Zilei > Actualitate > Pericol mare pentru bucureşteni: ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură. Elcen și Termoenergetica își scot ochii pentru criză
Pericol mare pentru bucureşteni: ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură. Elcen și Termoenergetica își scot ochii pentru criză

Pericol mare pentru bucureşteni: ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură. Elcen și Termoenergetica își scot ochii pentru criză

Capitala se confruntă cu riscul de a rămâne fără apă caldă şi căldură din cauza crizei de la ELCEN, principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al Capitalei. Ameninţată cu sistarea furnizării de gaze, ELCEN solicită insistent ca Termoenergetica să îi plătească sumele restante.

Duelul dintre ELCEN, aflată în reorganizare judiciară, și Termoenergetica. căreia i-a cerut plata sumelor restante (care la jumătatea lui iulie se ridicau la peste 379 de milioane de lei( ar putea lăsa locuitorii Capitalei fără apă caldă și căldură.

Gâlceava pe cote și restanțe

În notificarea adresată Termoenergetica, transmisă de asemenea Primăriei Capitalei şi ministerelor Energiei, Finanţelor şi Dezvoltării, ELCEN a solicitat sesizarea Ministerului Dezvoltării în vederea emiterii unui ordin comun al ministrului Dezvoltării şi al celui al Finanţelor. Ordinul ar viza alocarea la bugetul local al municipiului Bucureşti a cotelor defalcate din impozitul pe venit cuvenite, doar pentru plata obligaţiilor către Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti în valoare de peste 504 milioane de lei. Suma reprezintă contravaloarea subvenţiei pentru energia termică livrată populaţiei, în perioada ianuarie – mai 2021.

ELCEN invocă datoria mare pe care o are către furnizorul de gaze naturale şi către furnizorii de servicii auxiliare, care la jumătatea lunii mai se ridica la 181,6 milioane de lei, dar şi o adresă primită de la ROMGAZ la jumătatea lunii mai. Adresa informa că, în situaţia neachitării obligaţiilor de plată, va sista livrarea de gaze naturale către companie.  În notificare, ELCEN avertizează că, dacă toate obligaţiile de plată nu vor fi achitate, există riscul major să se repete situaţia înregistrată deja în relaţia cu RADET. Practic există premisele pentru creşterea exponenţială a datoriilor restante, cu consecinţa compromiterii sistemului de termoficare din Bucureşti, avertizează compania.

În același timp, ELCEN a anunţat că va apela la toate mijloacele legale pentru recuperarea sumelor datorate de Termoenergetica.

Explicațiile primarului Capitalei

Pe data de 21 mai, primarul Nicuşor Dan anunța că Primăria Capitalei a acumulat datorii de 400 milioane lei către Compania Municipală Termoenergetica. Suma reprezintă contravaloarea subvenţiei pentru energia termică livrată populaţiei, însă această întârziere va fi recuperată, având în vedere că în perioada verii subvenţia este mult mai mică.

„E vorba de subvenţie, după cum ştiţi, situaţia financiară a Primăriei nu a fost cea mai fericită, însă vreau să vă anunţ că ne însănătoşim în ritm rapid şi-n special vreau să-i anunţ pe oamenii cu care avem relaţii contractuale că ne ţinem de cuvânt, plătim şi că începem să devenim foarte serioşi în relaţia cu ei. Da, pe partea financiară am acumulat datorii care sunt în jur de 400 de milioane, datorii din partea Primăriei către Termoenegetica şi de la Termoenergetica către ELCEN, numai că aceste datorii vor fi recuperate pentru că a trecut perioada de iarnă, în care subvenţia era foarte mare, iar noi dacă vom plăti, vom continua să plătim subvenţia la acelaşi nivel lunar, între 60 şi 80 de milioane de lei, cum am făcut-o până acum (pentru că acum subvenţia lunară e mult mai mică), o să recuperăm”, afirma Nicuşor Dan, citat de News.ro.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News