Nicuşor Dan va desfiinţa companiile municipale. Ce se va întâmpla cu ELCEN?

Nicuşor Dan va desfiinţa companiile municipale. Ce se va întâmpla cu ELCEN?

Nicuşor Dan va desfiinţa companiile municipale conform anunţului lansat joi de primarul Capitalei, în conferinţa de presă în care a comunicat şi că intenţia PMB este să cumpere ELCEN.

Nicuşor Dan va desfiinţa companiile municipale din cauza faptului că le consideră „un dezastru pentru Primăria Capitalei”. Companiile municipale au fost create de Gabriela Firea, care a fost înainte la conducerea PMB.

După ce va desfiinţa companiile municipale, Nicuşor Dan se va concentra pe ELCEN. Intenţia Municipalităţii este să cumpere ELCEN cu acordul Guvernului României şi al Consiliului General al Capitalei.

Nicuşor Dan va desfiinţa companiile municipale

„Vom face o reală dezbatere publică a bugetului. Vom discuta cu directorii din primărie și cu cei ai instituțiilor din subordine despre așteptările bugetare pe care au.

Evident că vom reduce cheltuielile pe care primăria și instituțiile din subordine le fac. La aceste discuții vor fi invitații reprezentații ONG-urile pentru că vrem să avem o colaborare.

Companiile municipale au fost un dezastru pentru Primăria Capitalei. Reafirm din partea mea și a majorității din Consiliul General voința de a desființa companiile municipale.

Consiliul a făcut deja câțiva pași. S-au numit în ultima ședință de CG adunările generale. În acest weekend se finalizează negocierile și vor fi propuși oameni în Consiliile de Administrație.

Există o comisie specială constituită în ultima ședință, care o să aibă o primă ședință azi. Există întregul suport la Guvernului României pentru a desființa companiile municipale”, a declarat Nicușor Dan.

Nicuşor Dan va desfiinţa companiile municipale şi scapă de anvelopare

„Săptămâna viitoare vom avea o discuție pe partea de instituții, separată cu primarii de sector pentru că nu a fost foarte clar… Pe multe dintre investițiile făcute, cine se ocupă, de ce… Există pe programul nostru actual de investii anvelopări de blocuri, o chestiune care trebuie să fie de competență sectoarelor.

În jurul de 1 februarie, când e de așteptat să ajungă și bugetul național, vom ieși către bucureșteni cu un proiect de buget pe care îl vom dezbate”, a mai spus primarul Capitalei.

Marea problemă după ce va desfiinţa companiile municipale?

Nicuşor Dan a anunţat că datoriile curente ale Primăriei Municipiului Bucureşti totalizează 2,5 miliarde de lei. Astfel, zona financiară reprezintă „cea mai mare problemă” pentru PMB.

„Vreau să exemplific ce înseamnă 2,5 miliarde lei: aproximativ cât a costat metroul din Drumul Taberei. Aproximativ cât costă podul de la Brăila peste Dunăre sau 10.000 de apartamente.

Şi toţi banii aceştia noi ar trebui să îi plătim acum, asta înseamnă datorie curentă. Noi ar trebui să plătim acum, în momentul acesta, cât costă tot metroul din Drumul Taberei.

Aici ne-au adus floricelele, şi concertele, şi târgurile, şi companiile municipale”, a spus Nicuşor Dan despre „moştenirea” lăsată de Firea.

Dorinţa de a cumpăra ELCEN până în mai

Vorbind despre importanţa cumpărării ELCEN, Nicuşor Dan a spus că speră să termine tranzacţia până în mai 2021.

El crede că achiziţia ELCEN ar permite reducerea cheltuielilor, dar şi o adaptare a producţiei la nevoile de căldură şi apă caldă ale Bucureştiului. „Ne-am exprimat intenţia de a cumpăra Elcen.

Este un deziderat care a apărut în spaţiul public de foarte mult timp, inclusiv la administraţiile anterioare.

Avem instrumentele să îl realizăm. Există disponibilitatea pe care am exprimat-o formal din partea Primăriei Capitalei. Este nevoie de acordul Consiliului General şi al guvernului, prin Ministerul de Finanţe şi prin Ministerul Energiei.

Sunt optimist că această preluare va avea loc”, a mai precizat primarul Capitalei.

ELCEN mai poate fi profitabilă?

La această întrebare, Nicuşor Dan a răspuns: „ELCEN, dacă ar fi primit la timp banii pe care Primăria Capitalei îi datora, ar fi fost o companie foarte profitabilă.

Implicit, tot procesul de insolvenţă şi aproape faliment pe care l-a avut ELCEN a venit din faptul că Primăria nu şi-a plătit la timp obligaţiile financiare către ELCEN.

Totul este - şi cred că asta este principala miză a preluării Elcen - ca politica economică a acestei companii să se subordoneze interesului pe care Municipalitatea îl are şi în felul acesta şi preţul pe care îl percepe către Termoenergetica să fie convergent cu interesele pe care Municipalitatea le are.”

Totodată, edilul a subliniat că transferul nu ar include şi datoria istorică a Primăriei către Ministerul Energiei.

Datorie istorică între PMB şi Ministerul Energiei

„Datoria istorică este o datorie între Primărie şi Ministerul Energiei. Nu vorbim de datorie istorică în acest transfer. Vorbim doar de preluare de active.

Datoriile curente nu sunt extrem de mari în acest moment. Erau 500 de milioane, dar după toate acele compensări pe care le-am făcut cu Ministerul de Finanţe, sunt undeva la 100 de milioane, deci aici nu este o mare problemă.

În ce priveşte cheltuielile de exploatare ale Elcen şi cu angajaţii, acestea vor fi mai mici în momentul în care vor fi preluate de către Termoenergetica.

Şi, aşa cum am spus, chiar la nivelul de acum, Elcen este profitabilă ca entitate", a precizat Nicuşor Dan.

Altfel, el a menţionat că în februarie va fi lansată o licitaţie pentru lucrările necesare reţelei subterane de termoficare, Dan a asigurat firmele de specialitate că Primăria îşi va onora la timp obligaţiile de plată.

Primarul a promis că plăţile nu vor mai întârzia chiar şi 6 luni, cum se întâmpla în mandatul Gabrielei Firea.

sursa: agerpres.ro

Ne puteți urmări și pe Google News