Scumpiri ilegale făcute pe ascuns. Facturile la apă caldă și căldură explodează în plină iarnă
- Antoaneta Etves
- 7 ianuarie 2015, 00:00
Ceea ce EVZ a semnalat în nenumărate rânduri, s-a și întâmplat. Prețul energiei termice în Capitală a fost majorat înainte de Crăciun, la cererea ELCEN. Primarulgeneral Sorin Oprescu contestă decizia și spune că va suporta subvenția pentru noul preț doar până la primăvară.
În timp ce bucureștenii așteptau colindătorii și împodobeau bradul, pe 24 decembrie, șeful de la Electrocentrale SA, Gabriel Ignat, a dat undă verde ca să fie trimisă pe fax către Regia Autonomă de Transport și Distribuție a Energiei Termice București (RADET) o hârtie prin care se anunța scumpirea prețului căldurii cu 10%. Reprezentanții RADET și edilul-șef al Capitalei au explicat că majorarea tarifului energiei termice nu este justificată.
În opinia liderului de sindicat al angajaților Regiei, Ioana Stoica, nota de fundamentare, pe baza căreia s-a scumpit energia termică, ar trebui făcută publică, pentru ca lumea să vadă de ce au cerut șefii ELCEN majorarea prețului, în contextul în care nu s-au mărit tarifele la combustibilii folosiți.
Ilegalitate sau rea intenție?
Contactați de EVZ, reprezentanții Regiei au explicat că majorarea este ilegală, pe motiv că și ELCEN trebuia să anunțe intenția de a majora tariful înainte cu 30 de zile și să trimită și calculul care stă la baza deciziei. „RADET nu a cerut o majorare a costului de transport și distribuție a energiei termice, ceea ce înseamnă că, în costul total al prețului/gigacalorie, majorarea este de 5%. Primăria nu a fost nici consultată și nici măcar informată de către SC Electrocentrale SA cu privire la această creștere de tarif, pe care o considerăm nefundamentată. Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale București este total nedreaptă și îndreptată împotriva cetățeanului”, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. El a precizat că, în această iarnă, Municipalitatea va suporta majorarea, pentru a nu fi afectată populația. Însă, din martie, bucureștenii vor achita facturi mai mari la întreținere.
160 de milioane de euro ne costă scumpirea
Cert este că decizia luată de ANRE, pe baza cererii făcute de șefii de la ELCEN, va afecta bugetul public al Capitalei. Ca să poată acoperi majorarea de tarif cerută de ELCEN și aprobată de ANRE, astfel încât populația să nu fie afectată, Primăria Municipiului București trebuie să prevadă în bugetul pe 2015 un plus la subvenție de 72,433 de milioane de lei (peste 16 milioane de euro). În opinia edilului-șef, majorarea tarifului este un efort financiar care, din cauza restricțiilor impuse de Ministerul de Finanțe, nu mai poate fi suportat. „Este nevoie de reorganizarea și restructurarea RADET și urgentarea procesului de unificare RADETELCEN într-o singură companie municipală de producție și distribuție. Numai așa prețul energiei termice poate fi ținut sub control, la nivelul suportabilității populației”, a adăugat Sorin Oprescu.