Evenimentul Zilei > Sport > Pedeapsa pentru Colţescu? Există o primă variantă pentru UEFA. Este cea mai dură
Pedeapsa pentru Colţescu? Există o primă variantă pentru UEFA. Este cea mai dură

Pedeapsa pentru Colţescu? Există o primă variantă pentru UEFA. Este cea mai dură

Scandalul Colţescu a ajuns la faza unei propuneri drastice din partea preşedintelui clubului turc de fotbal Istanbul Başakşehir, care a cerut joi „radierea pe viaţă” a arbitrului român în urma incidentului de la meciul cu PSG.

Marţi seara, meciul PSG-Istanbul Başakşehir a fost întrerupt în urma scandalului izbucnit după ce Sebastian Colţescu a fost acuzat că a lansat remarci rasiste. Joi, la o zi după ce meciul a fost reluat şi câştigat de parizieni cu 5-1, preşedintele clubului din Turcia a cere o pedeapsă „exemplară” pentru arbitru.

„Acest gen de arbitru ar trebui radiat pe viaţă”, a declarat Gruksel Gumusdag într-un mesaj preluat de presa turcă şi de cea internaţională. Mesajul său reprezintă o sugestie mai mult decât evidentă pentru UEFA, ai cărei reprezentanţi anchetează incidentul şi vor lua o decizie curând cu privire la arbitrul Colţescu.

„El trebuie să primească o sancţiune exemplară. Data de 8 decembrie va rămâne în istoria mondială ca o zi a rezistenţei împotriva rasismului”, a mai spus oficialul campioanei Turciei la plecarea din Franţa. Amintim că în urma celor întâmplate, stafurile şi jucătorii celor două formaţii au decis să plece la vestiare, iar partida a fost reluată miercuri.

Scandal internaţional de la „tipul negru”

Totul a pornit după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo. Acesta a auzit dialogul dintre Colţescu şi Ovidiu Haţegan, arbitrul central. Din cauza atitudinii avute de Webo după deciziile lui Haţegan, Colţescu i-a spus colegului său că africanul trebuie eliminat.

Haţegan a întrebat cine trebuia să fie sancţionat când se apropia de banca tehnică a turcilor, iar Colţescu a folosit cuvintele „ăla negru” pentru a-l identifica pe tehnicianul secund al oaspetilor. Enervat oricum din cauza deciziilor lui Haţegan, Webo şi-a pierdut cumpătul după eliminare, când a auzit cuvântul „negru”, despre care a crezut că are aceeaşi semnificaţie cu „negro”, care reprezintă o insultă şi are conotaţii rasiste în limba spaniolă.

Webo a jucat în Spania mai mulţi ani şi a interpretat dialogul dintre Colţescu şi Haţegan făcând legătura cu apelativul din limba spaniolă. Degeaba i s-a explicat că în limba română, acest cuvânt nu are tentă rasistă. Spiritele s-au inflamat rapid şi în scandal s-au implicat inclusiv fotbaliştii celor de la PSG. N-a durat mult şi acuzaţiile de rasism i-au vizat din toate părţile pe arbitrii români.

Pe înregistrare, românii sunt făcuţi ţigani

Reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal s-au delimitat „ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă” încă de marţi seara, iar Ministrul Sportului, Ionuț Stroe, a transmis „scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit”.

„Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declaraţie care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. A fost un incident particular, acest lucru nu reprezintă sportul românesc”, a spus Stroe într-o intervenţie telefonică Digi24.

Totuşi, până în prezent, nici oficialii FRF, nici ministrul Sportului nu au reacţionat cu privire la fraza jignitoare lansată la adresa românilor de un membru din staful turcilor, care a spus că în Turcia românii sunt numiţi ţigani, dar el nu le poate spune ţigani. Despre acest subiect puteţi citi în ştirea al cărei titlu este Scandalul Colțescu ia o turnură neașteptată.

foto: Colţescu şi Haţegan în dialog cu jucătorii celor două echipe