Evenimentul Zilei > Sport > Gică Popescu despre scandalul momentului: „Nu este rasism, se exagerează”
Gică Popescu despre scandalul momentului: „Nu este rasism, se exagerează”

Gică Popescu despre scandalul momentului: „Nu este rasism, se exagerează”

Fostul international roman Gică Popescu intervine în scandalul momentului din fotbal și îi ia apărarea arbitrului roman Sebastian Colțescu.

Președintele clubului Viitorul Constanța, Gică Popescu, susține că afirmația lui Sebastian Colțescu care a folosit cuvântul „negru” cu referire la antrenorul secund al echipei Basaksehir, Pierre Webo, au fost neinspirate. În nici un caz, spune Gică Popescu, nu poate fi vorba de rasism, iar reacțiile la adresa românului sunt exagerate.

„Cred că a fost o declarație neinspirată, ar fi trebuit să fie mult mai atent când a făcut declarația. Însă, cred totuși ca se exagereaza. În română, «negru» nu cred că are o conotație rasistă, cu toate acestea, fiind un meci de Champions League, ar fi trebuit să fie mai atent, ținând cont că nu se joacă cu public”, a spus Gică Popescu.

Potrivit spuselor sale, ar fi fost vorba de rasism dacă Sebastian Colțescu ar fi folosit cuvinte ca „cioară” sau „țigan”, cu referire la antrenorul echipei din Turcia.

„Nu a făcut o declarație tocmai inspirată, dar repet, mi se pare că se exagerează. Ar trebui să luăm mot-a-mot, ce înseamnă în dicționarul limbii române negru. Dacă ar fi spus țigan sau cioară, atunci da, era o declarație pur rasistă”, a mai explicat Gică Popescu.

Incidentul de la Paris

Meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir a fost întrerupt după aproximativ un sfert de oră, din cauza unor remarci caracterizate drept rasiste ale arbitrului de rezervă Sebastian Colțescu, care îl priveau pe antrenorul secund al echipei din Turcia, camerunezul Pierre Webo.

Sebastian Colţescu i-a cerut, în min. 16, centralului Hațegan să intervină și să-l calmeze pe Pierre Webo și l-a numit „tipul negru”. Oficialul turc a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba l-a acuzat de rasism pe Sebastian Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo.

În urma acestui incident, jucătorii celor două echipe au părăsit terenul de joc, iar meciul a fost întrerupt.

Scandalul izbucnit în jurul arbitrului român a luat o amploare nemaivăzută și a făcut încojurul planetei, fiind relatat de publicații din întreaga lume. Mai multe personalități sportive și politice, între care și președintele Turciei Recep Erdogan au comentat incidentul și l-au acuzat pe Sebastian Colțescu de rasism.