Evenimentul Zilei > Sport > Prima reacţie a lui Colţescu! A fost rasism? „Sper că voi fi înţeles”. UEFA a decis, deja
Prima reacţie a lui Colţescu! A fost rasism? „Sper că voi fi înţeles”. UEFA a decis, deja

Prima reacţie a lui Colţescu! A fost rasism? „Sper că voi fi înţeles”. UEFA a decis, deja

Arbitrul Sebastian Colţescu a comentat pentru prima dată incidentul de la meciul Paris Saint-Germain-Istanbul Başakşehir, întrerupt de UEFA din cauza exprimării sale care a fost intepretată de staful şi jucătorii echipei din Turcia drept rasism.

Colţescu şi-a cerut scuze pe Twitter pentru incidentul care a dus la suspendarea partidei de marţi din Liga Campionilor: „Îmi pare rău pentru neînţelegere. Intenţia mea nu a fost să fiu rasist. Într-un astfel de context, uneori oamenii nu se exprimă corect şi pot fi înţeleşi greşit. Îmi cer scuze în numele uefa champions league. Sper că voi fi înţeles. @UEFA #notoracism #uefa.”

Acesta a fost mesajul postat pe contul Sebastian Colţescu, care nu este certificat de Twitter ca fiind autentic, conform Agerpres. Despre acest episod care face ocolul presei internaţionale şi a stârnit numeroase reacţii din partea unor fotbalişti celebri precum Cristiano Ronaldo sau Kylian Mbappe, Ciprian Marica şi Mihai Stoica au considerat că s-a exagerat, în timp ce fostul arbitru Ion Crăciunescu îl consideră vinovat de rasism pe Colţescu.

Marica aminteşte de afişele cu romi de la Paris

Fostul internaţional Ciprian Marica s-a exprimat pe Facebook şi consideră că Sebastian Colţescu a greşit când a folosit formula „negrul ăla”, dar nu înţelege cum s-a ajuns la o asemenea amploare în acest caz: „Colţescu a greşit! Dar de la asta până a i se da o dimensiune planetară unei erori de exprimare, e cale lungă.

S-a făcut un circ incredibil cu retragerea de pe teren, cu refuzul de a mai juca fotbal! Să fim serioşi, rasismul există, e de condamnat în orice situaţie, dar nu despre rasism e vorba în cazul nefericitului Colţescu. S-a grăbit, a greşit, dar e prea mult!

Ştiu ce spun, fiindcă, spre exemplu, în cariera mea n-am văzut nicio reacţie când noi, românii, eram făcuţi Ţigani pe afişele meciurilor oficiale la Paris. Şi în atâtea şi atâtea situaţii, în meciuri din Champions League, în jocuri cu vizibilitate mare.”

Marica îi consideră prea sensibili pe jucătorii turcilor

În continuarea mesajului său, Marica a avut câteva remarci şi pentru cei care activează la campioana Turciei: „Aloooo, domnilor fotbalişti şi oficiali, aţi făcut show în seara asta! Din păcate, pornit de la o greşeală de exprimare a lui Colţescu, aşa cum am mai spus, într-un dialog în română cu colegul lui.

Nu i s-a adresat unui jucător sau antrenor. Cu acest gen de spectacol chiar se duce în derizoriu lupta contra rasismului, se aduce un deserviciu celor care chiar fac eforturi serioase pe acest plan. Avem noi, românii, multe probleme, dar asta cu rasismul nu!”

„Sebi (n.r. – de la Sebastian) le-a luat faţa lui Nagelsmann şi Ronaldo. P.S. Mi se pare o exagerare teribilă”, a declarat la rândul său managerul general al clubului FCSB, Mihai Stoica. Care a fost pe scurt derularea evenimentelor de pe Parc des Princes?

Atenţie la nervii şi tensiunea lui Webo

Meciul a fost întrerupt în minutul 16, la 0-0, din cauza remarcillor lui Colţescu, care a jucat rolil celui de-al patrulea arbitru în brigada condusă de Haţegan. După l-a chemat pe arbitrul central să-i liniştească pe cei de pe banca tehnică a turcilor, Colţescu a folosit formula „ala negru” pentru a-l identifica pe secundul formaţiei Istanbul Başakşehir, Pierre Achille Webo.

Fostul atacant camerunez era oricum iritat după ce Haţegan dictase un fault împotriva echipei sale, iar faptul că centralul partidei fusese chemat pentru a-l linişti l-a enervat şi mai mult. În cele din urmă a primit cartonaş roşi, dar când a auzit că a fost făcut „negru” de Colţescu, Webo a cedat nervos şi a început să ţipe la arbitrul român de rezervă, întrebându-l pe un ton ridicat de l-a numit aşa.

În cele din urmă, după mai multe minute de discuţii aprinse, cei de pe banca campioanei din Turcia, urmaţi de cei de la PSG, au luat decizia de a părăsi terenul. Colţescu a fost acuzat de ambele tabere că ar fi folosit o formulă de adresare rasistă.

Pentru moment, UEFA s-a ferit să spună că a fost rasism

Marţi seara, după cele întâmplate, reprezentanţii UEFA au confirmat că meciul va fi reluat miercuri, dar cu alţi arbitri. În plus, oficialii UEFA au evitat să descrie cele întâmplate ca pe un „caz de rasism”, subliniind doar că au asistat la un incident. Asta, deşi presa internaţională a catalogat la unison că remarca lui Colţescu este fără doar şi poate una rasistă.

„În urma unui incident la meciul din UEFA Champions League din această seară dintre PSG-Basaksehir FK, UEFA a decis în mod excepţional – în urma discuţiilor cu ambele cluburi – ca minutele rămase să se joace mâine (miercuri), cu o nouă echipă de oficiali. Ora de start a fost fixată pentru 18:55 CET (19:55 în România)”, se arată în comunicatul de presă remis de forul continental, care a demarat deja ancheta pentru a lua o decizie.

foto: Sebastian Colţescu în mijlocul evenimentelor de la meciul PSG-Istanbul Başakşehir

sursa: Agerpres