Evenimentul Zilei > Social > Patriarhul Daniel, despre Postul Sfintelor Paști: „O ofrandă adusă lui Dumnezeu, ca recunoştinţă pentru darul vieţii”
Patriarhul Daniel, despre Postul Sfintelor Paști: „O ofrandă adusă lui Dumnezeu, ca recunoştinţă pentru darul vieţii”

Patriarhul Daniel, despre Postul Sfintelor Paști: „O ofrandă adusă lui Dumnezeu, ca recunoştinţă pentru darul vieţii”

Patriarhul Daniel a vorbit despre Postul Sfintelor Paști pe care l-a descris ca pe „o ofrandă adusă lui Dumnezeu, ca recunoştinţă pentru darul vieţii”.

Patriarhul Daniel, despre Postul Sfintelor Paști.

„Cea dintâi condiție pentru a începe urcușul interior spre Înviere este Postul Sfintelor Paști”. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat, într-o cuvântare, importanța acestui post care premerge sărbătorile Pascale.

„Evanghelia din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai arată că iertarea semenilor noștri este «esențială», pentru ca și noi să primim iertare de la Dumnezeu. Prin iertare ne smerim. (…) Iertarea presupune o eliberare de o stare egoistă, de ostilitate față de semeni și intrarea într-o stare de comuniune, de depășire a unor conflicte din trecut. Ne face liberi pentru a ne ruga mai mult lui Dumnezeu și mai ales pentru a rosti rugăciunea Tatăl Nostru”, a relatat Părintele Patriarh Daniel.

Patriarhul a precizat că iertarea reprezintă o stare de comuniune cu Dumnezeu. Astfel, atunci când acordăm iertarea celor care ne-au supărat ne apropiem mai mult de Dumnezeu.

„Iertarea este și o stare de comuniune care ne ajută să fim mai receptivi față de cei din jur și mai milostivi. Când iertăm greșelile celor care ne-au supărat, atunci ne asemănăm cu Dumnezeu Cel milostiv și iertător”, a mai spus conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit basilica.ro

Fiecare trebuie să postească în taină

În cuvântarea sa, Preafericitul a vorbit despre importanța postului și beneficiile sale. El a atras atenția că postul nu trebuie să fie ținut în public, de ochii celorlalți.

„Nu postim ca să ne laude oamenii, ci postim tainic, discret, nu pentru a fi remarcați în societate, ci pentru a aduce mulțumire lui Dumnezeu. Recunoștință pentru darul vieții și a exprima și dorința de a ne sfinți viața prin rugăciune. Prin relație tainică cu Dumnezeu, Care vede pe ascuns iubirea noastră față de El și prin aceasta noi ne sfințim viața, întrucât tainic ne punem în legătură prin post și rugăciune cu Dumnezeu cel Unul Sfânt”, a mai arătat Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel, despre Postul Sfintelor Paști

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai vorbit despre post ca despre o jertfă spirituală. O ofrandă adusă lui Dumnezeu pentru darul vieții.

„Postul este o jertfă spirituală. Este o dăruire de sine sau o ofrandă adusă lui Dumnezeu, ca recunoştinţă pentru darul vieţii şi ca dorinţă de sfinţire a vieţii. Iar această dăruire de sine arată că omul care posteşte şi se roagă preţuieşte mai mult pe Dăruitor, pe Dumnezeu, decât darurile materiale pe care le primeşte de la El. Iubim mai întâi pe Dumnezeu, Dăruitorul vieţii şi al tuturor darurilor materiale şi spirituale, şi în al doilea rând ne bucurăm de darurile limitate şi trecătoare materiale”, a mai spus Patriarhul Daniel.

„Postul este o schimbare, ca trecere de la patima lăcomiei de cele materiale, la virtutea dărniciei. De aceea, în timpul postului noi transformăm foamea şi setea fizică, în foame şi sete de Dumnezeu. Dacă postim, dar nu ne rugăm, nu dobândim nici bucurie, nici lumină în suflet. Dar dacă unim postul cu rugăciunea, transformăm foamea fizică, în foame de Dumnezeu, transformăm setea fizică în sete de Dumnezeu”, a mai subliniat Patriarhul Daniel.