A început Postul Paștelui. Diferența dintre mâncarea de post și postul negru
- Mihai Soica
- 15 martie 2021, 12:23
Postul Paștelui este cel mai lung din întreg calendarul ortodox, fiind întins pe parcursul a șapte săptămâni.
A început postul Paștelui. Este bine de știut că dincolo de rugăciune, postul aduce după sine și o oprire de la mâncăruri care conțin, carne, lapte, brânză și ouă.
Pentru asta, nutriționiștii ne atrag atenția că postul trebuie să fie unul echilibrat. Care să nu conțină carbohidrați în exces, deoarece asta ne va putea duce la îngrășare. Nutriţionistul Oana Dumitrache ne învață cum și mai ales ce să mâncăm în Postul Paștelui.
„Unii ţin postul din punct de vedere religios, alţii doar pentru a se detoxifia, iar alţii vor să slăbească după perioada sărbătorilor, în care au acumulat nişte kilograme în plus. Important e pe toată perioada anului să avem o alimentaţie sănătoasă. Chiar şi în post există o alimentaţie sănătoasă. Foarte mulţi înţeleg fără proteine de origine animală. Foarte bine, este ok să facem o pauză, pentru că şi proteinele animale în exces pot conduce la boli metabolice precum hiperglicemia. Guta, de exemplu, este o boală prin acumulare de proteine animale în exces”, a explicat nutriționistul Oana Dumitrache.
Postul Paștelui nu este cură de slăbire
Nutriționiștii susțin că proteinele animale nu pot fi înlocuite, niciodată, de proteinele vegetale. Pe anumite perioade de timp nu este periculos să renunțăm la proteinele animale. Specialiștii susțin că aceste proteine sunt esențiale pentru sistemul muscular al corpului omenesc, folosit în fiecare secundă, în fel și chip.
„Tocmai de aceea s-a dat şi dezlegarea la peşte. Este totuşi o proteină nobilă, de origine animală, care ne ajută foarte mult să nu facem un deficit de mare în această perioadă, fiind o perioadă un pic mai lungă”, mai spune nutriționista Dumitrache.
Deși multă lume, ține post pentru a slăbi, la finalul perioadei, cântarul arată altceva. Și anume kilograme acumulate. Și asta pentru că produsele de post, conțin calorii foarte multe, care ne fac să ne îngrășăm.
„Produsele de post ne cam păcălesc. Sunt foarte multe produse de post care sunt îmbunătăţite cu aditivi şi coloranţi alimentari. Din păcate, ele nu ne aduc un beneficiu asupra sănătăţii, din contră ne îngraşă şi mai tare. În primul rând produsele făcute special de post. Acestea sunt cele care ne îngraşă cel mai tare: covrigeii, produsele de post vegetale care sunt îmbogăţite cu aditivi, coloranţi, cu diferite gusturi ca să fie cât mai plăcute. Ele sunt o păcăleală. În timp, consumate, nu produc decât lucruri nebenefice asupra organismului”, explica nutriționista Dumitrache.
Postul negru. A început Postul Paștelui
Nutriționiștii susțin că postul negru ne ajută să ne detoxifiem organismul. Acest post negru nu trebuie ținut pentru perioade foarte lungi de timp, deoarece ne va face foarte rău. În afară de apă, în perioadele de post negru, care pot merge până la câteva zile, nu este permis nimic.
Medicii ne atrag atenția că după mai mult de trei-patru zile de post negru, apar și problemele. Și asta pentru 70 la sută din sistemul imunitar din organismul uman se regăsește în flora din tubul digestiv.
„Postul negru, în general, este un post religios. El se ţine într-o singură zi, în Vinerea Mare, când nu poţi să bei decât apă. Ulterior, s-a constatat că acest post negru, ţinut rar, dar pe perioade foarte scurte ne ajută un pic la detoxifierea organismului. Sunt anumite grupuri sau categori pe persoane care nu pot ţine acest post negru. În primul rând sunt persoanele însărcinate, vârstnicii, copiii şi cei care au probleme cronice cu afecţiuni cronice în tratament. Aici postul negru dăunează şi mai mult sănătăţii”.