Evenimentul Zilei > Social > Părinții care au copii mici ar putea fi scutiți de plata cheltuielilor comune din bloc
Părinții care au copii mici ar putea fi scutiți de plata cheltuielilor comune din bloc

Părinții care au copii mici ar putea fi scutiți de plata cheltuielilor comune din bloc

Părinții care au copii mici ar putea fi scutiți de plata cheltuielilor comune din bloc. Este vorba despre familiile cu copii de până la trei ani.
Părinții care au copii mici ar putea fi scutiți de plata cheltuielilor comune din bloc. Este vorba despre familiile cu copii de până la trei ani. Parlamentarii propun în acest proiect ca cei care au copii mici să poată fi scutiți de la plata sumelor pentru părților comune de la bloc.
Se pleacă de la ideea că bebeluşul nu poate folosi liftul singur. Şi nu poate utiliza lumina electrică de pe holurile blocului.

Părinții care au copii mici ar putea fi scutiți de plata cheltuielilor comune din bloc

Această propunere legislativă a apărut, după cum scrie și în expunerea de motive. Acestea ar fi.  “pentru creșterea copiilor cu vârsta sub trei ani, părinții au o multitudine de cheltuieli, cum ar fi hrana, îmbrăcămintea sau produsele de igiena personală, atât de necesare creșterii și dezvoltării armonioase a unui copil”.
Iniţiatorul proiectului legislativ este Roman Florin-Claudiu – deputat PNL.
Așa cum scrie la articolul 75 din Legea 196/2018, cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:
-cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;-cheltuieli pe consumuri individuale;

-cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;

-cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;

-cheltuieli pe consumatori tehnici;

-cheltuieli de altă natură.

Copiii mai mici de 3 ani nu vor mai fi trecuti la cheltuielile comune

De asemenea, în motivare se subliniază faptul că, “pentru plata întreținerii casei scării a unui bloc, părinții achită costurile aferente, mai mult, copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezența parinților sau a unui adult”.

Astfel de proiect a mai existat. Mai exact, posibilitatea de a scuti părinții copiilor cu vârsta de sub trei ani de la plata întreținerii blocului s-a aplicat între 2017 și 2018, anul în care a apărut actuala legislație a asociațiilor.

În această perioadă, așa cum subliniază inițiatorii, “nu au existat disfuncționalități în bunul mers al vieții din blocurile sau condominiile în care locuiau acești copii”, relatează avocatnet.ro.