Evenimentul Zilei > Actualitate > Papa Francisc I a condamnat mafia. Este ”o organizație a păcatului”, ”exploatează pandemia”
Papa Francisc I a condamnat mafia. Este ”o organizație a păcatului”, ”exploatează pandemia”

Papa Francisc I a condamnat mafia. Este ”o organizație a păcatului”, ”exploatează pandemia”

Papa Francisc I a spus că mafia este ”o organizație a păcatului”."Mafiile sunt prezente în diverse părţi ale lumii şi exploatează pandemia, s-au îmbogăţit graţie corupţiei", a mai spus Papa Francisc I.

Mafia este „o organizaţie a păcatului”, a spus Papa Francisc I . Suveranul Pontif a lansat un nou atac contra mafiei, duminică, Ziua comemorării victimelor sale în Italia. Papa Francisc I le-a descris drept „organizaţii ale păcatului” care au exploatat pandemia de coronavirus COVID-19.

”Mafiile … exploatează pandemia, … s-au îmbogățit grație corupției”

„Mafiile sunt prezente în diverse părţi ale lumii şi exploatează pandemia, s-au îmbogăţit graţie corupţiei”, a spus Papa Francisc I, după rugăciunea Angelus de duminică. Făcând referire la predecesorii săi, Papa Francisc I a adăugat: „Sfântul Ioan Paul al II-lea a denunţat cultura lor pentru moarte şi Benedict al XVI-lea a condamnat drumul lor de moarte”.

„Aceste organizaţii ale păcatului, aceste structuri ale mafiei, dau credinţa pe idolatrie, contrar Evangheliei lui Christos. Astăzi, ne amintim de toate victimele şi reînnoim angajamentul contra mafiilor”, a adăugat Papa Francisc I.

Mafia ”defăimează prin viața sa numele lui Dumnezeu”

Papa Francisc I este consecvent în declarațiile sale privind acest subiecgt sensibil. În septembrie 2018, în timpul unei călătorii în Sicilia unde aducea un omagiu unui preot asasinat în urmă cu 25 de ani de mafie, Papa Francisc I a declarat că orice membru al mafiei „defăimează prin viaţa sa numele lui Dumnezeu”.

Anterior, în anul 1993, Papa Ioan Paul al II-lea le-a cerut mafiilor să renunţe la crime şi sicilienilor să se revolte contra mafiei. Asociaţia italiană anti-mafia Libera comemorează de mult timp victimele crimei organizate pe 21 martie, iar această dată a devenit de câţiva ani o zi naţională oficială de comemorare. Într-un comunicat, duminică, preşedintele italian Sergio Mattarella a declarat că „a eradica mafia este posibil şi necesar”.

Declarațiile recente, dincolo de valoarea lor oficială și culturală, pot contribui la inițiativele internaționale pentru descoperirea și zădărnicirea unor acțiuni mafiote de prim rang și la anihilarea unor rețele deosebit de periculoase și de active peste tot pe mapamond. Îngrijorările în acest sens sunt deosebit de realiste și de întemeiate.