Evenimentul Zilei > International > Italia adoptă un pachet de stimulare a economiei de 32 miliarde euro
Italia adoptă un pachet de stimulare a economiei de 32 miliarde euro

Italia adoptă un pachet de stimulare a economiei de 32 miliarde euro

În Italia, noul pachet de 32 de miliarde de euro, pentru sprijinirea afacerilor afectate de COVID-19, va fi urmat de măsuri de stimulare a economiei. ”Acesta este primul pas”, a spus premierul Italiei, Mario Draghi.

Premierul Italiei, Mario Draghi, a anunțat că noul pachet de 32 miliarde de euro, pentru sprijinirea afacerilor afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), va fi urmat de alte măsuri de stimulare a economiei, relatează Agerpres .

”Acesta este doar primul pas”

„Acesta este doar primul pas. Este un răspuns parţial, dar este nivelul maxim pe care îl putem realiza în acest cadru”, a declarat oficialul italian.

Din pachetul de stimulare, 11 miliarde de euro vor fi rapid injectaţi în economie în aprilie. Alte 2,8 miliarde de euro vor merge serviciul naţional de sănătate, în special pentru accelerarea campaniei de vaccinare. De asemenea, se va înfiinţa un fond pentru finanţarea producţiei de vaccinuri în Italia.

Banii vor ajuta la extinderea schemelor de şomaj temporar, la acordarea de împrumuturi afacerilor afectate de pandemie şi la finanţarea sistemului italian de sănătate, mai precizează sursa citată.

Analiștii cred că guvernul italian va majora în continuare sprijinul pentru economie

Analiştii se aşteaptă ca Executivul de la Roma să majoreze în continuare sprijinul pentru economie. Măsura ar compensa efectele restricţiilor.

Țara peninsulară, Italia, a treia economie a Zonei Euro, s-a contractat cu aproape 9% în 2020. Deficitul bugetar italian a urcat la 9,5% din PIB, iar datoria publică a ajuns la 155,6% din PIB, la finalul anului trecut.

Pentru anul 2021, estimările oficiale indică un avans de 6% al economiei italiene. Premierul Mario Draghi a avertizat însă că prognoza va fi înrăutăţită semnificativ luna viitoare, când autorităţile de la Roma vor publica noile estimări economice.

Italia a aprobat de la începutul pandemiei cheltuieli suplimentare de aproape 200 miliarde de euro

Având incluse cele mai recente măsuri, Italia a aprobat de la începutul pandemiei cheltuieli suplimentare de aproape 200 miliarde de euro.

Cheltuielile suplimentare au fost folosite pentru a susţine serviciul naţional de sănătate, aflat sub presiune în timpul pandemiei de coronavirus şi pentru scheme de protejare a angajaţilor şi a afacerilor, care au fost forţate să se închidă din cauza restricţiilor.