Evenimentul Zilei > International > Tările sărace mai au de așteptat. UE nu poate dona vaccinurile momentan
Tările sărace mai au de așteptat. UE nu poate dona vaccinurile momentan

Tările sărace mai au de așteptat. UE nu poate dona vaccinurile momentan

Președinta Comisiei Europene a declarat cu tristețe că momentan UE nu poate nu poate dona încă vaccinurile pentru tările sărace.

Președinta Comisiei Europene a declarat cu tristețe că momentan UE nu poate nu poate dona încă vaccinurile pentru tările sărace.

‘Există o presiune destul de mare asupra statelor membre să obţină vaccinuri pentru ele însele’, a afirmat şefa Comisiei pentru Funke Media Group.

Von der Leyen a evidenţiat, totuşi, sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană iniţiativei COVAX conduse de OMS pentru a le oferi acces la vaccinuri ţărilor mai sărace.

‘UE a investit 2,2 miliarde de euro în această iniţiativă. COVAX a livrat deja 30 milioane de doze de vaccin către 52 de ţări’, a menţionat ea.

Mecanismul care permite blocului comunitar să furnizeze în mod direct vaccinuri altor state va începe ‘doar după ce vom avea o situaţie mai bună a producţiei în UE’, a spus Ursula Von der Leyen.

În primăvara lui 2020, preşedinta Comisiei făcuse o campanie agresivă pentru oferirea de vaccinuri populaţiei de pe tot globul. Cu toate acestea, cele mai multe doze sunt administrate în prezent în statele bogate ale lumii.

Marea Britanie nu este de acord

”Uniunea Europeană ştie că restul lumii priveşte maniera în care se comportă Comisia”, a declarat Ben Wallace, ministrul britanic al apărării,  pentru postul de televiziune SkyNews.

”În cazul în care contractele şi angajamentele sunt rupte, acest lucru ar fi extrem de dăunător pentru un bloc comercial care se laudă cu respectarea legii”, a continuat el.

Demnitarul britanic a subliniat că producţia de vaccinuri se bazează pe o colaborare ce implică mai multe ţări, avertizând că blocarea exporturilor AstraZeneca ar compromite nu doar şansele cetăţenilor lor de a avea un program de vaccinare adecvat, dar ar afecta numeroase alte ţări din lume şi reputaţia UE.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.