Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat luni că şi alte ţări ar putea bloca exporturi de vaccinuri anti-COVID-19, aşa cum a făcut Italia cu un lot al AstraZeneca, relatează AFP, preluată de Agerpres .

Președinta Comisiei Europene  avertizează că și alte țări pot lua exemplul Italiei privind blocarea exportului de vaccinuri

“Nu este un caz izolat”, a explicat şefa executivului comunitar pentru ziarul german WirtschaftsWoche.

Italia a anunțat joi blocarea exportului a 250.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 ale AstraZeneca produse pe teritoriul european. Țara peninsulară a invocat o “penurie persistentă” şi “întârzieri de aprovizionare” ale grupului.

Nemulțumirile sunt alimentate în secial de cererea urgentă și lipsa de reacție adecvată a grupului. AstraZeneca nu a livrat decât “mai puţin de 10%” din dozele comandate între decembrie şi martie, a acuzat şeful executivului UE.

AstraZeneca a fost criticată dur de guvernele europene pentru livrările deficitare

Compania suedezo-britanică a fost dur criticată de guvernele europene pentru livrările deficitare, în timp ce Marea Britanie a primit stocul promis de vaccinuri.

Italia a fost, în premieră europeană, statul care a blocat exporturi prin intermediul mecanismului de control introdus la sfârşitul lui ianuarie de Bruxelles şi criticat dur de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Acesta prevede ca fiecare stat să examineze cererile de autorizare a exporturilor de vaccinuri produse pe teritoriul său, înainte a solicita avizul Comisiei, căruia trebuie să se conformeze, mai precizează sursa citată.

UE are totuși ” o altă abordare”, spre deosebire de SUA, susține Angela Merkel

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a reamintit totuşi săptămâna trecută că UE are o “altă abordare”, furnizând în general vaccinuri altor ţări, spre deosebire de SUA în special.

Până în prezent, Uniunea Europeană a aprobat vaccinuri de la trei producători – Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Joi, este de aşteptat ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe şi vaccinul producătorului american Johnson&Johnson.

De asemenea, mai multe state est europene recomandă și iau în calcul și vaccinul rusesc Sputnik V pentru urgentarea campaniei de vaccinare a populației, în condițiile în care se pare că infectările cu COVID-19 încep să înregistreze noi creșteri la nivel european.