Evenimentul Zilei > Social > Ursula von der Leyen avertizează că UE ar putea bloca și alte exporturi de vaccin
Ursula von der Leyen avertizează că UE ar putea bloca și alte exporturi de vaccin

Ursula von der Leyen avertizează că UE ar putea bloca și alte exporturi de vaccin

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că ar mai putea exista și alte țări care vor bloca exporturi de vaccinuri anti-COVID-19. Precedentul a fost creat de Italia care a blocat un lot al AstraZeneca. ”Nu este un caz izolat”, a spus Ursula von der Leyen.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat luni că şi alte ţări ar putea bloca exporturi de vaccinuri anti-COVID-19, aşa cum a făcut Italia cu un lot al AstraZeneca, relatează AFP, preluată de Agerpres .

Președinta Comisiei Europene  avertizează că și alte țări pot lua exemplul Italiei privind blocarea exportului de vaccinuri

„Nu este un caz izolat”, a explicat şefa executivului comunitar pentru ziarul german WirtschaftsWoche.

Italia a anunțat joi blocarea exportului a 250.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 ale AstraZeneca produse pe teritoriul european. Țara peninsulară a invocat o „penurie persistentă” şi „întârzieri de aprovizionare” ale grupului.

Nemulțumirile sunt alimentate în secial de cererea urgentă și lipsa de reacție adecvată a grupului. AstraZeneca nu a livrat decât „mai puţin de 10%” din dozele comandate între decembrie şi martie, a acuzat şeful executivului UE.

AstraZeneca a fost criticată dur de guvernele europene pentru livrările deficitare

Compania suedezo-britanică a fost dur criticată de guvernele europene pentru livrările deficitare, în timp ce Marea Britanie a primit stocul promis de vaccinuri.

Italia a fost, în premieră europeană, statul care a blocat exporturi prin intermediul mecanismului de control introdus la sfârşitul lui ianuarie de Bruxelles şi criticat dur de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Acesta prevede ca fiecare stat să examineze cererile de autorizare a exporturilor de vaccinuri produse pe teritoriul său, înainte a solicita avizul Comisiei, căruia trebuie să se conformeze, mai precizează sursa citată.

UE are totuși ” o altă abordare”, spre deosebire de SUA, susține Angela Merkel

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a reamintit totuşi săptămâna trecută că UE are o „altă abordare”, furnizând în general vaccinuri altor ţări, spre deosebire de SUA în special.

Până în prezent, Uniunea Europeană a aprobat vaccinuri de la trei producători – Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Joi, este de aşteptat ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe şi vaccinul producătorului american Johnson&Johnson.

De asemenea, mai multe state est europene recomandă și iau în calcul și vaccinul rusesc Sputnik V pentru urgentarea campaniei de vaccinare a populației, în condițiile în care se pare că infectările cu COVID-19 încep să înregistreze noi creșteri la nivel european.