Evenimentul Zilei > International > Șefa Comisiei Europene a făcut anunțul. UE va primi 100 de milioane de doze de vaccin
Șefa Comisiei Europene a făcut anunțul. UE va primi 100 de milioane de doze de vaccin

Șefa Comisiei Europene a făcut anunțul. UE va primi 100 de milioane de doze de vaccin

Comisia Europeană a transmis vești bune. În trimestrul al doilea, Europa urmează să primească 100 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 pe lună.

În trimestrul al doilea, Europa urmează să primească 100 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 în fiecare lună.

Anunțul a fost făcut de șefa Comisiei Europene, Urusula von der Leyen.

Ce a declarat șefa Comisiei Europene

”Aşteptăm în medie aproape 100 de milioane de doze pe lună în trimestrul doi şi în total 300 de milioane de doze până la sfârșitul lui iunie”, a declarat Ursula von der Leyen.

Preşedinta Comisiei Europene se aşteaptă la o livrare de 50 de milioane de doze în martie, în contextul în care UE – cu o populaţie de 749 de milioane de locuitori – a primit, începând din decembrie, doar 51,5 milioane de doze de vaccin împotriva covid-19. Trei vaccinuri au fost autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului – BionNTech/Pfizer, Moderna şi AstraZeneca/Oxford -, iar EMA, cu sediul la Amsterdam, urmează să ia joi o hotărâre cu privire la autorizarea vaccinului Johnson & Johnson, cu o singură doză.

Vaccinul rusesc Sputnik V a depășit săptămâna trecută o etapă-cheie în vederea desfășurării în UE, prin lansarea examinării în timp real la EMA. Comisia Europeană vizează ca 70% dintre europeni să fie vaccinaţi până la sfârşitul verii, în pofida unor critici cu privire la o lentoare a campaniilor de vaccinare.

Cel puţin 41,4 milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 au fost administrate unui număr de 28,6 milioane de persoane – reprezentând 6,4% din populația europeană, potrivit unui bilanț întocmit de AFP luni, la ora 12.30 GMT (14.30, ora României), pe baza unor date oficiale. De asemenea, 12,8 milioane de persoane au fost vaccinate cu a doua doză de vaccin – reprezentând 2,9% din populația UE.

Vaccinarea în funcție de fiecare țară europeană

Germania a vaccinat săptămâna trecută – în medie 203.000 de persoane pe zi. În total, 6,2% din populația germană a fost vaccinată cu cel puţin o doză – reprezentând 7,6 milioane de doze administrate din cele 10,4 milioane de foze livrate. În Franţa, 5,7 milioane de doze au fost administrate, până la 6 martie, unui număr de 3,8 milioane de persoane, reprezentând 5,6% din populația franceză. Cu titlul de comparație, ţara cea mai avansată în vaccinare, Israelul, şi-a vaccinat 52% din populaţie, iar aproape 44% din populaţia israeliană a fost vaccinată cu două doze de vaccin împotriva covid-19.