Ziua internațională a femeii. România este în topul țărilor unde violența de gen este o problemă

Ziua internațională a femeii. România este în topul țărilor unde violența de gen este o problemă

Violenţa de gen continuă să reprezinte un flagel în întreaga Europă. Conform statisticilor unele ţări au reuşit să reducă într-o mică măsură numărul cazurilor de acest fel. Pandemia de coronavirus îngreunează însă această luptă, deoarece multe victime s-au văzut obligate să convieţuiască o perioadă mai îndelungată. Ba chiar să se izoleze cu agresorii lor.

Deși pare incredibil, situația este binecunoscută autorităților. Subiectul este reluat de agenția EFE într-un amplu comentariu, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, sărbătorită la 8 martie, preluată de Agerpres .

Inițiativele legislative privind infracțiunile de gen sau mișcările sociale de apărare a femeilor nu sunt suficiente

Înmulţirea iniţiativelor legislative pentru reducerea numărului de infracţiuni de gen sau mişcările sociale de apărare a femeilor nu sunt suficiente pentru a rezolva o problemă atât de complexă și de gravă.

Revoltător este faptul că în unele ţări precum Belgia sau Ungaria, nici măcar nu există cifre oficiale, mai recizează sursa citată.

Statistici îngrijorătoare privind infracțiunile de gen, în curs de actualizare, în țările europene

În Germania, conform datelor, o femeie a fost ucisă la fiecare trei zile în 2019, iar în Italia crimele împotriva femeilor au reprezentat 50% din numărul total de omucideri în timpul perioadei de carantină din martie şi aprilie anul trecut.

Un număr de 112 femei au fost ucise în Italia în violenţe de gen în 2020, faţă de 111 în 2019, potrivit datelor Serviciului de Analiză Criminalistică al Poliţiei.

Potrivit statisticilor oficiale, 61 de femei au fost ucise de actualul sau fostul partener în intervalul martie 2019 - martie 2020 în Anglia şi în Ţara Galilor, regiuni care grupează circa 90% din populaţia Regatului Unit.

Date ale Institutului pentru Drepturile Omului din Ţările de Jos şi ale agenţiei de statistici CBS indică faptul că peste 40 de femei sunt ucise în fiecare an de foştii lor parteneri

Anul trecut 45 de femei au fost ucise în Spania de către actualii sau foştii parteneri, cu 10 mai puţin decât în 2019, potrivit datelor agenţiei guvernamentale împotriva violenţei de gen.

În 2020, Franţa a înregistrat cele mai puţine cazuri de femei ucise de partenerii lor foşti sau actuali de când guvernul a început să ţină o astfel de evidenţă, în urmă cu 15 ani. Chiar şi aşa, numărul continuă să fie îngrijorător: 90 de femei ucise în 2020, faţă de 146 în 2019.

În 2019, în Suedia au fost ucise 25 de femei în cadrul violenţei de gen, potrivit ultimelor date disponibile ale Consiliului Naţional pentru Prevenirea Crimelor, organism responsabil cu întocmirea acestui tip de statistici.

În Danemarca sunt ucise în fiecare an circa şase femei, potrivit datelor Danner, principala organizaţie daneză specializată în violenţa de gen.

În Rusia nu există o lege specifică privind violența de gen

În Rusia nu există încă o lege specifică privind violenţa de gen şi nici statistici oficiale, însă activistele în domeniu apreciază că mii de femei mor în fiecare an în această ţară, victime ale partenerilor lor.

Statisticile poliţiei relevă că în Polonia 250.000 de persoane suferă din cauza violenţei de gen în fiecare an, în marea lor majoritate femei.

În România, potrivit bilanţului privind violenţa de gen publicat de autorităţile române la 8 martie 2020, 51 de femei au fost ucise de soţi sau parteneri sentimentali în cursul anului 2019.