Evenimentul Zilei > Social > O autorizare de urgență a Sputnik V este ca un joc la ruleta rusească. Avertismentul EMA
O autorizare de urgență a Sputnik V este ca un joc la ruleta rusească. Avertismentul EMA

O autorizare de urgență a Sputnik V este ca un joc la ruleta rusească. Avertismentul EMA

Președinta consiliului de administrație al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, sfătuiește țările membre UE să nu autorizeze în regim de urgență vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19. ”Se poate compara puțin cu ruleta rusească”, a declarat președinta. Președinta susține că nu sunt date suficiente momentan despre persoanele vaccinate.

Preşedinta consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, invocând date insuficiente pentru moment despre persoanele vaccinate, relatează AFP, relatează Agerpres .

”Se poate compara puțin cu ruleta rusească”, a declarat Christa Virtumer-Hoche

„Se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat Christa Virtumer-Hoche, duminică seara, într-un interviu acordat postului austriac de televiziune ORF. În același timp, guvernul de la Viena îşi extinde contactele cu Moscova, potrivit sursei citate.

”Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. În prezent, nu avem date despre efectele secundare la persoanele care au fost vaccinate”, a mai spus Christa Virtumer-Hoche .

Responsabila EMA recomandă să nu se elibereze, momentan, o autorizație națională de urgență

„Suntem în necunoscut şi de aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizaţie naţională de urgenţă”, a insistat reprezentanta EMA. Ea a îndemnat ţările să aştepte unda verde de la autoritatea de reglementare europeană.

Săptămâna trecută, Sputnik V a atins o etapă cheie în vederea viitoarei distribuiri în Uniunea Europeană, odată cu începerea examinării acestui vaccin de către EMA, cu sediul la Amsterdam. După anunţ, autorităţile ruse au spus că sunt gata să furnizeze vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din iunie, mai precizează sursa citată.

Vom putea avea Sputnik V pe piaţă în viitor. Aceasta se va întâmpla însă odată ce vom examina datele necesare pe baza „standardelor europene de control al calităţii şi eficienţei”, a insistat responsabila EMA.

Ungaria a apelat deja la vaccinul Sputik V. Cehia și Slovacia recomandă și ele vaccinul rusesc

Considerând procesul campaniei europene prea lent, mai multe ţări din UE au apelat la vaccinuri care nu au fost încă aprobate la nivelul blocului.

Prima a fost Ungaria, care a început să administreze vaccinul rusesc populaţiei sale luna trecută. Republica Cehă şi Slovacia au comandat şi ele vaccinul din Rusia.

Sebastian Kurz a discutat cu Vladimir Putin pe acest subiect, dar este precaut și așteaptă aprobarea EMA

Dialogul pe acest subiect a început și între înalții oficiali austrieci și ruși. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a discutat la sfârşitul lunii februarie cu preşedintele rus, Vladimir Putin, „posibilitatea” unor livrări de Sputnik V, argumentând că vaccinurile nu ar trebui să facă obiectul unor „lupte geopolitice”.

Sebastian Kurz s-a întâlnit vineri la Viena cu un oficial al Fondului suveran rus care a finanţat dezvoltarea vaccinului.

„Discuţiile au fost constructive şi pozitive”, a comentat apoi un purtător de cuvânt al ambasadei ruse, citat de agenţia de stat rusă RIA Novosti. Cu toate acestea, Sebastian Kurz se dovedește precaut și aşteaptă aprobarea EMA înainte de orice utilizare a vaccinului în Austria.

Photo 210605843 © ZastavkinDreamstime.com

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.