Evenimentul Zilei > Politica > Orban și Iohannis, discuție privată la Cotroceni. Ce premier vor alege cei doi
Orban și Iohannis, discuție privată la Cotroceni. Ce premier vor alege cei doi

Orban și Iohannis, discuție privată la Cotroceni. Ce premier vor alege cei doi

Ludovic Orban, președintele PNL, se va întâlni miercuri cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni pentru a decide cine va ocupa funcția de premier. Potrivit unor surse politicie, ar fi vorba și despre discuții privind șefia PNL.

La ora 14 este programată întâlnirea dintre fostul premier Ludovic Orban și președintele țării Klaus Iohannis. În cadrul întâlnirii vor discuta despre  propunerile de premier și vor valida un nume. Întâlnirea are loc înainte de ședința BPN a PNL, convocată după amiază, pentru a valida numele viitorului premier.

Până la acest moment, Iohannis a condus personal negocierile PNL cu USR-PLUS și UDMR în vederea formării noului guvern.

Rareș Bogdan, despre propunerile pentru funcția de premier

Pe 21 decembrie, Klaus Iohannis ar urma să convoace Parlamentul, pe 22 decembrie ar avea loc prima ședință a noului Parlament, iar pe 23 decembrie ar putea avea loc audierile miniștrilor în comisiile parlamentare.

„Mâine discutăm. Vom valida seara, probabil în BPN în jurul orei 19,00 sau 20,00, după ce la prânz vom sta de vorbă pe propuneri. (…) Toate numele sunt membri PNL, au fost membri PNL, vor fi membri PNL”, a declarat Rareş Bogdan, marți seara, după ședința PNL

Acesta a spus că Nicolae Ciucă, premierul interimar al României, este unul dintre cele trei-patru nume luate în calcul pentru poziţia de premier, chiar dacă nume precum Ludovic Orban sau Gabriela Firea nu-l susțin în preluarea funcției.

„Preşedintele are ultimul cuvânt. Noi vom face propunerile şi domnia sa va alege, pentru că va trebui să fie într-un parteneriat cu domnia sa şi, de asemenea, într-un parteneriat asumat cu PNL şi într-o colaborare permanentă cu USR PLUS şi UDMR”, a mai spus el.

„Va fi o coaliţie de 244 – 245 de parlamentari, plus, ne bazăm şi pe cei 16 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale”, a mai spus Rareş Bogdan.

Întrebat despre o posibilă propunere a lui Eduard Hellvig, Rareş Bogdan a mai afirmat că acesta „a reformat un serviciu, e un om cu un rol cheie care are un mandat extrem de performant”.

„Cred că are o treabă foarte bună şi este foarte bun, de ce vreţi să-l luaţi de acolo?”, a spus Rareș Bogdan, conform Digi24.