Evenimentul Zilei > International > Occidentul, acuzat de un înalt oficial rus că se pregătește de un conflict armat deschis cu Rusia
Occidentul, acuzat de un înalt oficial rus că se pregătește de un conflict armat deschis cu Rusia

Occidentul, acuzat de un înalt oficial rus că se pregătește de un conflict armat deschis cu Rusia

Un înalt oficial de la Moscova a declarat că evenimentele din Ucraina demonstrează că țările occidentale încearcă să oscileze la limita între acțiuni hibride și un conflict deschis cu Rusia. Mai mult, Washington încearcă să creeze o situație similară în jurul Chinei, amintind de recenta provocare a SUA în Taiwan.

La reuniunea secretarilor Consiliilor de Securitate din ţările membre ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO), secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a precizat că Occidentul se pregătește de un conflict armat cu Federația Rusă.

„Evenimentele din Ucraina demonstrează că Occidentul încearcă să oscileze la limita între acţiuni hibride şi un conflict armat deschis cu ţara noastră pentru care nu încetează să se pregătească”, a declarat Patruşev.

De asemenea, înaltul oficial rus a acuzat că Ucraina a atacat centrala nucleară Zaparojie, ocupată de ruși încă din martie. Mai mult, în cazul unui dezastru nuclear, consecințele se vor resimți „în fiecare colț al lumii.”

Statele occidentale vor fi responsabile pentru un posibil dezastru nuclear

„Washingtonul şi aliaţii săi regionali, în primul rând Londra, promovează proiecte exclusiv benefice unui grup restrâns de ţări privind extinderea blocurilor militare existente şi crearea unora noi în diferite regiuni ale lumii”, a mai spus secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Mai mult, Patrușev acuză Statele Unite că utilizează „operațiunea militară specială” pentru a începe o acțiune antirusească la nivel global.

Ministerul ucrainean al Apărării a avertizat că Rusia se pregătește de un atac la centrala nucleară din Zaparojie, în special după ce personalului de la centrală i s-a transmis să rămână acasă. Mai mult, doar o mică parte din personal a avut voie să intre în incinta centralei.

De asemenea, la ședința de joi a conducerii centralei nucleare nu au participat reprezentanții campaniei de stat ruse, care „subit” au părăsit complet teritoriul centralei.

„Având în vedere cantitatea de arme care se află în prezent pe teritoriul centralei nucleare, precum şi bombardamentele provocatoare repetate, există o mare probabilitate a unui atac terorist la scară largă asupra instalaţiei nucleare”, au avertizat reprezentanții Ministerului ucrainean al Apărării, scrie Interfax, citată de Agerpres.

Reamintim că șeful ONU, Antonio Guterres, a cerut instaurarea unui perimetru demilitarizat în jurul centralei nucleare Zaparojie.