Evenimentul Zilei > Politica > Angajat al Ambasadei Rusiei la București, expulzat din România
Angajat al Ambasadei Rusiei la București, expulzat din România

Angajat al Ambasadei Rusiei la București, expulzat din România

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a declarat ca persona non grata un angajat care își desfășura activitatea la Ambasada Rusiei la București. Autoritățile române au mai expulzat alți zece diplomați ruși în luna aprilie, după descoperirea atrocităților de la Bucea.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, prin intermediul unui  comunicat de presă, că autoritățile române au declarat ca persona non grata, pe teritoriul României, un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București. Acesta a părăsit deja teritoriul țării noastre.

Potrivit sursei citate, Ambasada Rusiei a fost informată cu privire la decizia autorităților române.  „Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961. Reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul României în cursul acestei săptămâni“, se mai precizează în comunicatul de presă.

Primul val de expulzări

În luna aprilie, alți zece diplomați ai Federației Ruse au fost expulzați din România. Decizia autorităților a venit imediat după descoperirea atrocităților comise de armata rusă la Bucea. În aceeași perioadă, alți 120 de diplomați ruși au fost expulzați din mai multe țări europene.

„Autoritățile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Aceste elemente au fost comunicate părții ruse cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin. Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, preciza Ministerul Afacerilor Externe, într-o informare emisă la acea dată.

Amenințările Rusiei

Rusia a reacționat atunci imediat și a trecut la amenințări. Moscova a acuzat Occidentul și implicit România că folosește aceste expulzări în scop politic și pentru a sancționa Rusia.

„Pentru fiecare astfel de act neprietenesc, vom da un răspuns adecvat. Aceste alegeri conduc de facto la suspendarea relațiilor bilaterale. În ultimele decenii, Occidentul a început să folosească declararea diplomaților ruși persona non grata ca instrument de lucru, nu diplomatic, ci de atac informațional-politic“, a declarat atunci Maria Zakharova, reprezentantul Ministerului rus de Externe.