Val de expulzări a diplomaților și ofițerilor de informații. Țările europene se întorc împotriva Rusiei. „Am redus prezența serviciilor”

Val de expulzări a diplomaților și ofițerilor de informații. Țările europene se întorc împotriva Rusiei. „Am redus prezența serviciilor” Agenți GRU identificați de The Insider. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mai multe țări au anunțat marți, 29 martie, că expulzează un total de 42 de diplomați și ofițeri de informații ruși din țările lor, suspectați a reprezenta o amenințare la adresa securității naționale. Poziția statelor europene vine chiar după ce tensiunile dintre Polonia și Rusia au atins cote maxime, săptămână trecută, Guvernul de la Varșovia anunțând că a obligat 45 de diplomați ruși să părăsească țara din același motiv amintit anterior.

Potrivit Ministerului olandez al Afacerilor Externe, Olanda a expulzat 17 ofițeri de informații ruși atașați diplomaților ruși din țară. Instituția guvernamentală a precizat că decizia luată s-a bazat pe informații de la serviciile de informații și de securitate olandeze, care i-au catalogat pe ofițerii ruși o amenințare la adresa securității naționale.

„Această măsură a fost luată în coordonare cu alte țări cu opinii similare”, a mai transmis Ministerul Afacerilor Externe din Olanda, într-un mesaj publicat pe Twitter. Informația a fost confirmată de Ministerul rus de Externe, care a precizat că 17 diplomați au fost expulzați, potrivit agenției de presă TASS.

Val de diplomați ruși expulzați din statele europene

La rândul său, Belgia a anunțat că expulzează 21 de diplomați ruși care au fost identificați ca fiind implicați în acte de spionaj și „activități de influență”, a declarat ministrul belgian de Externe, Sophie Wilmes.

Ne puteți urmări și pe Google News

Wilmes a precizat că diplomații ruși cu pricina activau în cadrul ambasadei și a consulatului rus.

Irlanda și Republica Cehă au expulzat, de asemenea, un total de cinci diplomați ruși.

Prezența serviciilor de informații rusești în UE a fost redusă

Irlanda a expulzat patru înalți funcționari diplomatici ruși, a declarat ministrul irlandez al afacerilor externe, Simon Coveney, într-o conferință de presă. Coveney a precizat că ministerul l-a informat pe ambasadorul rus despre decizia guvernului de a-i expulza pe diplomați din cauza faptului că activitățile lor nu sunt „în conformitate cu standardele internaționale de comportament diplomatic”,

În Republica Cehă, un diplomat rus de la ambasada din Praga a fost declarat „persona non grata”, a precizat Ministerul ceh de Externe, adăugând că, împreună cu aliații lor, au „redus prezența serviciilor de informații rusești în UE”.

Polonia a silit 45 de spioni să iasă din țară

Săptămâna trecută, Polonia a obligat 45 de diplomați ruși să părăsească țara, înaintând, de asemenea, acuzații de spionaj. Anunțul a fost făcut de ministrul de interne Mariusz Kaminski.

„Polonia a expulzat 45 de spioni ruși care pretindeau că sunt diplomați. Demontăm rețeaua serviciilor speciale rusești din țara noastră”, a scris, într-un mesaj publicat pe Twitter, ministrul polonez.

„În total, 45 de persoane cu statut diplomatic variabil... au primit ordin să părăsească teritoriul Republicii Polone în termen de 5 zile”, a confirmat și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lukasz Jasina, într-o conferință de presă. O persoană a primit un termen de 48 de ore pentru a pleca, a adăugat el.

Tensiunile dintre Polonia și Rusia sunt foarte mari de când Moscova a început invazia în Ucraina luna trecută. „Rusia este vecinul nostru, nu va dispărea de pe harta Europei, dar agresiunea față de Ucraina dovedește că este un stat neprietenos și chiar ostil Poloniei”, a declarat Jasina.

Cei 45 de diplomați expulzați reprezintă aproximativ jumătate dintre cei care lucrează în prezent la ambasadă, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Varșovia.