Jurnalist acuzat de spionaj rusesc. Serviciile speciale l-au arestat imediat! S-a dat de gol

Jurnalist acuzat de spionaj rusesc. Serviciile speciale l-au arestat imediat! S-a dat de gol Sursa: NEXTA

Un jurnalist spaniol, independent, a fost reținut în Polonia, fiind acuzat de spionaj în favoarea serviciului de informații rusesc GRU. Acesta colabora cu mai multe publicații online, între care Publico și postul de televiziune Sexta. Jurnalis tul avea două pașapoate pe nume diferite și două carduri bancare rusești.

Ziaristul spaniol se numește Pablo Gonzalez și a fost reținut la granița polono – ucraineană, după cum relatează publicația Le Figaro. Jurnalistul Pablo Gonzalez colabora, printre altele, cu media online Publico și televiziunea Sexta.

Gonzalez este un jurnalist basc specializat în țările post-sovietice. El a acoperit războiul din Ucraina și criza umanitară din apropierea graniței. De la izbucnirea războiului, a realizat reportaje din orașul polonez Rzeszow, în cadrul activității sale de colaborator pentru mai multe instituții media spaniole, printre care Público, LaSexta și publicația bască Gara a arătat IPI Media.

Informația reținerii acestuia, de către forțele de securitate din Polonia a fost confirmată și de postul ucrainean de televiziune Nexta. Potrivit postului de televiziune, în cazul în care acuzațiile se vor confirma, acest jurnalist riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform informațiilor publicate de publicația franceză forțele de informații din Polonia au comunicat că „au reținut un cetățean spaniol de origine rusă (…) El a fost identificat drept agent al Direcției generale de informații a statului major al Forțelor armate ale Federației Ruse”.

„El (jurnalistul – n. red.) efectua activități în favoarea Rusiei profitând de statutul său de ziarist”, se arată într-un comunicat transmis de serviciul se securitate polonez, ABW.

Sursa: ipi.media

Cum a fost reținut jurnalistul spaniol

Potrivit serviciilor poloneze de informații, Pablo Gonzalez a fost reținut în noaptea de 27 spre 28 februarie la Przemysl. Este vorba despre o localitate de frontieră, situată în apropiere de granița cu Ucraina. Jurnalistul se afla de câteva zile în oraș și intenționa să treacă în Ucraina.

Parchetul polonez susține că ziaristul spaniol avea asupra sa două pașapoarte și două carduri bancare rusești, pe nume diferite. Drept urmare, a fost pus sub acuzație, iar dacă va fi găsit vinovat de spionaj, riscă până la 10 ani de închisoare.

Sursa: Wikipedia

Demersuri pentru eliberare

Avocatul jurnalistului, Gonzalo Boye, care este și avocatul liderului catalan Carles Puigdemont, a făcut o postare pe contul său de Twitter legat de acest subiect. El a precizat că jurnalistul se află în arest provizoriu în închisoarea din Rzeszów.

„După patru zile, am fost informați de consulatul Spaniei în Polonia că Pablo Gonzalez este acuzat de spionaj în conformitate cu articul 130.1 din codul penal polonez și este în arest provizoriu în închisoarea din Rzeszów”, a scris avocatul pe Twitter.

Un comunicat a fost transmis și de Organizația Reporteri fără frontiere. Potrivit oficialilor acesteia ziaristul spaniol „este deținut de 72 de ore de ABW fără nici o explicație credibilă. Nu a avut acces la avocatul său, ceea ce îi încalcă drepturile fundamentale”. De asemenea, Comitetul pentru Protecția Ziariștilor, cu sediul în New York, a cerut eliberarea imediată a jurnalistului spaniol.