Un ziar din Bruxelles a scos la iveală trecutul mai multor diplomați ruși care au fost expulzați

Un ziar din Bruxelles a scos la iveală trecutul mai multor diplomați ruși care au fost expulzați Sursa foto: Kremlin

Un ziar din Bruxelles a făcut publice numele și antecedentele mai multor diplomați ruși care au fost expulzați recent de guvernul belgian sub suspiciunea de spionaj. Un total de 21 de diplomați ruși au fost expulzați din Belgia în aprilie, în coordonare cu zeci de guverne europene. Mișcarea a făcut parte dintr-un val european mai larg de expulzări diplomatice a personalului diplomatic rus, ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei.

Ca și alte guverne din Europa, belgienii au efectuat expulzările diplomaților ruși în secret și au folosit o politică „fără comentarii” ca răspuns la solicitările presei. O astfel de abordare este obișnuită atunci când vine vorba de expulzări diplomatice. Acesta permite guvernului care a ordonat expulzările să se aștepte la un nivel similar de discreție dacă și atunci când propriii diplomați sunt expulzați într-o posibilă mișcare de către un adversar.

Omul din spatele centrului de dosare

Prin urmare, este extrem de neobișnuit ca informațiile referitoare la personalul diplomatic expulzat să fie făcute publice. Și totuși, exact asta s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni, când EUObserver, un ziar cu sediul la Bruxelles, a publicat informații despre numele și antecedentele celor 21 de diplomați ruși expulzați. Ziarul spune că informația a fost scursă de o sursă, dar nu a detaliat.

Potrivit ziarului, toți cei 21 de diplomați expulzați erau bărbați. De asemenea, a susținut că 10 dintre aceștia erau membri ai serviciilor de informații ai Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate Ruse. Alți nouă diplomați lucrau pentru Serviciul de Informații Externe (SVR, echivalentul Rusiei cu Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite), în timp ce doi erau angajați ai serviciului extern al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Ne puteți urmări și pe Google News

Majoritatea aveau 40 de ani, deși cel puțin unul avea 60 de ani și unul era la sfârșitul vârstei de 20 de ani. EUObserver a spus că unele dintre informațiile despre presupușii spioni au fost dezgropate de The Dossier Center, un centru de informare open-source din Marea Britanie, care este similar cu Bellingcat. Centrul de dosare este finanțat de oligarhul Mihail Hodorkovski, care este un critic al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Intel News.