Evenimentul Zilei > International > Rusia pune noi condiții pentru întâlnirea dintre Putin și Zelenski. Moscova vrea o „foaie de drum” 
Rusia pune noi condiții pentru întâlnirea dintre Putin și Zelenski. Moscova vrea o „foaie de drum” 

Rusia pune noi condiții pentru întâlnirea dintre Putin și Zelenski. Moscova vrea o „foaie de drum” 

Volodimir Zelenski a declarat de mai multe ori că este „pregătit pentru negocieri” cu președintele rus Vladimir Putin: „Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri nu putem pune capăt acestui război”, spunea președintele ucrainean. Dar acum, Rusia și-ar fi schimbat poziția în privința întrevederii dintre cei doi președinți.

Rusia și-ar fi schimbat poziția în privința întrevederii dintre Vladimir Putin, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski și a atenuat condițiile pentru organizarea unor negocieri față în față, a anunțat postul de televiziune CNN Türk.

Președintele rus Vladimir Putin se poate întâlni cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelensky, numai atunci când se încheie un acord scris specific între cele două țări, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În ce condiții va fi posibilă întâlnirea Putin și Zelenski

Potrivit sursei menționate, Moscova a anunțat, anterior, necesitatea elaborării unei așa-numite „foi de drum” pentru viitoarele negocieri de pace.  De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că delegația ucraineană „a dispărut de pe radarele”, motiv pentru care procesul de negocieri s-a oprit.

Dar lucrurile s-au schimbat, Kremlinul a admis ca această foaie de drum să fie analizată în cadrul întrevederii față în față a celor doi șefi de stat. Sursele insistă că Putin, în timpul întâlnirii cu președintele turc Recep Erdogan la Soci, la 5 august, a dat de înțeles că astfel de negocieri sunt posibile.

„Liderii pot discuta și stabili foaia de drum. Pentru ca, după aceea, delegații să lucreze la transpunerea în practică a acestei foi de drum”, au declarat respectivele surse.

Erdogan avertizează despre „un alt Cernobîl” după discuțiile cu Zelensky, Guterres

În urma discuțiilor cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful ONU Antonio Guterres, la Lviv, joi, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat despre pericolul ca „un alt dezastru de la Cernobîl” să izbucnească la centrala nucleară deținută de forțele ruse invadatoare.

De asemenea, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va oferi, cu prilejul actualei sale vizite în Ucraina, ajutorul său pentru organizarea unor negocieri față în față între Putin și Zelenski. S-a spus că Zelenski i-ar fi propus, chipurile, de patru ori lui Putin un summit bilateral.

În timpul întâlnirii de la Lviv, au discutat despre inițiativa exportului de cereale, acțiunile periculoase ale Rusiei în jurul centralei nucleare, unde Erdogan a avertizat despre „un alt Cernobîl” după discuțiile cu Zelensky, Guterres.

Zelenski a spus că apreciază prezența lor în ţara sa: „Sunt recunoscător pentru sprijinul puternic și neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei atât din partea Secretarului General, cât și a Președintelui Erdogan”, a declarat șeful statului în timpul întâlnirii cu reprezentanții presei în urma negocierilor de la Lviv, informează uatv.ua.