Evenimentul Zilei > Justitie > O româncă a fost condamnată pentru propagandă teroristă. Cât timp va sta după gratii
O româncă a fost condamnată pentru propagandă teroristă. Cât timp va sta după gratii

O româncă a fost condamnată pentru propagandă teroristă. Cât timp va sta după gratii

S-a radicalizat online, a fost acuzată de propagandă teroristă și a primit o condamnare de închisoare cu executare.

O femeie din județul Arad va sta după gratii, pentru că a fost judecată și condamnată într-un dosar ce vizează propaganda teroristă. Este vorba despre Maria Livia Băilă, acuzată de legături cu membri ai unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu. Instanța Supremă a decis că femeia va sta în închisoare timp de 1 an, 5 luni și zece zile. Decizia nu este definitivă.

Instiga la săvârșirea unui act de terorism

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la femeie a unui telefon mobil şi a 25 de DVD-uri cu inscripţii în limba arabă.

Ea a fost acuzată de procurorii DIICOT din Timişoara de săvârşirea infracţiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare şi promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism.

S-a radicalizat în mediul virtual

După cum au arătat anchetatorii, începând cu anul 2019, femeia a cunoscut „un proces treptat de radicalizare”, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiţi susţinători ai „unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu.”

Maria Livia Băilă a accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare, şi a promovat în mediul virtual, în mod repetat şi cu frecvenţă ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radical islamiste, specifice organizaţiilor teroriste musulmane, folosind în acest scop diferite aplicaţii de mesagerie şi, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice şi a mijloacelor de comunicare electronică proprii, conform Agerpres.

În mediul virtual, au spus procurorii, femeia şi-a exprimat în mod explicit susţinerea faţă de organizaţia teroristă din Orientul Mijlociu şi a manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-şi disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliştilor islamici.