Mâna lungă a lui Soros. Ungaria, condamnată de Curtea Europeană

Mâna lungă a lui Soros. Ungaria, condamnată de Curtea Europeană

Lovitură grea pentru premierul maghiar Viktor Orban în războiul său împotriva controversatului miliardar: Curtea de Justiție a UE consideră că Budapesta a încălcat „libertatea academică”.

Presiunea crește asupra regimului de la Budapesta. Deja acuzat de Bruxelles că încalcă statul de drept, regimul condus de Viktor Orban suferă o înfrângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu dosarul Universității Centrale Europene, promovată de inamicul său, miliardarul George Soros pe care îl acuză că este pro-migranți și că uneltește să-l îndepărteze de la șefia guvernului.

În aprilie 2017, Ungaria a adoptat în regim de urgență o lege privind învățământul superior care a revizuit autorizația de înființare a universităților străine. Noi exigențe au fost cerute.

Astfel că Universitatea Central Europeană (fondată de Soros) a fost nevoită să-și mutea cea mai mare parte a activităților la Viena.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, Ungaria a subscris la angajamente menite să garanteze libertatea academică, libertatea de a crea instituții de învățământ superior ca ramură a libertății antreprenoriale.

Comisia Europeană a constat că noile condiții maghiare contravin angajamentelor sale a inițiat o acțiune în justiție.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a considerat discriminatorii exigenţele impuse de Budapesta Universităţii Central Europene, fondată de finanţistul american de origine ungară, şi altor universităţi străine. CJUE a cerut Ungariei să respecte regulile europene, scrie Agerpres.

Universitatea și-a mutat activitățile la Viena din cauza unei noi legi care obliga universităţile străine implantate în Ungaria să dispună de un campus şi de un ciclu de studii în ţara lor de origine.

În decizia sa, Curte de Justiție a Uniunii Europene susține că cerinţele noii legi din Ungaria contravin dispoziţiilor Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în legătură cu libertatea academică, libertatea de a crea unităţi de învăţământ superior şi libertatea antreprenorială.

Legea cere, între altele, încheierea unei convenţii internaţionale cu statul de origine al universităţii. CEU a fost fondată în conformitate cu dreptul statului american New York.

Pe de altă parte, Parlamentul European a acuzat Ungaria de „încălcarea gravă” a valorilor blocului comunitar şi a activat o procedură în cadrul Articolului 7 al Tratatului UE, care poate în teorie să ducă la sancţiuni