Evenimentul Zilei > Justitie > Nucleara din justiție! Elena Udrea dezvăluie cum a fost „săpată” de „Binomul DNA-SRI”
Nucleara din justiție! Elena Udrea dezvăluie cum a fost „săpată” de „Binomul DNA-SRI”

Nucleara din justiție! Elena Udrea dezvăluie cum a fost „săpată” de „Binomul DNA-SRI”

Elena Udrea a depus documentele secrete prin care dezvăluie modul în care a fost săpată de “Binomul DNA-SRI”. Actele se află deja la Comisia de control a activității SRI, unde au fost transmise de Traian Băsescu încă din 2018.

Jurnaliștii de la Lumea Justiției informează că miercuri, 2 decembrie, Elena Udrea a depus documentele care arată cum a fost „săpată” de „Binomul DNA-SRI”. Documentele respective au fost predate la termenul din procesul în care este judecată pentru pretinse infracțiuni de instigare la luare de mită și spălare de bani, împreună cu Ioana Băsescu fiica lui Traian Băsescu, legat de finanțarea campaniei prezidențiale din 2009.

Documentele secrete au fost trimise de Traian Băsescu la Comisia parlamentară de control a activității SRI

Avocații Elenei Udrea au explicat ce anume conține plicul, fiind vorba despre documente secrete legate de modul de operare al „Binomului DNA-SRI”.

În urmă cu doi ani, Traian Băsescu anunța de la tribuna Senatului că a intrat în posesia dovezilor care arată cum inculpații sunt anchetați pe baza unor informații la care nu au acces, nici ei, nici avocații acestora. Informații livrate de SRI la DNA. Aceleași documente arată, preciza Băsescu, și cum persoane suspectate de acte de corupție sunt exonerate în schimbul denunțării unor oameni politici.

Cu toate că documentul a fost „fabricat” în dosarul “Gala Bute”, informațiile au fost folosite inclusiv pentru „executarea” Elenei Udrea și Ioanei Băsescu în dosarul privind campania pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Concret, persoane menționate în informarea SRI către DNA din dosarul “Gala Bute” ar fi fost chemate să dea declarații și să facă denunțuri împotriva Elenei Udrea în dosarul privind campania pentru alegerile prezidențiale din 2009, primind în schimb clasare pentru faptele lor.

Ce spunea Traian Băsescu, în mai 2018, în plenul Senatului:

„Este un document strict secret al UM 0198 SRI din 9.11.2011 care mi-a parvenit acum câteva luni și nu l-aș fi făcut public dacă nu vedeam minciună din adresa DNA către ICCJ. Nu citesc mult, va spun că documentul vorbește de oameni care se află într-un dosar penal care au săvârșit infracțiuni, dar despre care DNA nu spune mare lucru și pentru a fi concludent, va citesc câteva pasaje: „În temeiul art 14 din Legea 14 din 92 și art 15 din Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă ICCJ și SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale și urmare a adresei noastre din 24.06.2011 respectiv planul de cooperare, va comunicăm”. Ce înțelegem este că protocolul a funcționat din plin și a existat un plan de cooperare între SRI și DNA.

Finalul documentului spune în conformitate „cu dispozițiile articolului 8 și 57 din protocolul de cooperare dintre Parchetul de pe lângă ICCJ și SRI, pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, va adresăm rugămintea că datele prezentate să fie destinate informării procurorului de caz potrivit principiului necesității de a cunoaște fără a fi introduse în dosarul cauzei”.

Acest document strict secret arată că protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte și SRI a funcționat din plin, s-a întocmit un plan de acțiune și informațiile care au fost transmise DNA nu au fost destinate și avocatului și inculpaților.

Asta probează de dată această un sistem. Îi prinzi și pe mințiitor și pe cei mituiți și pentru a scapă dau un nume de om politic important. Documentul vizează Gala Bute. Cei menționați în document ori au fost disjunși ori denunțători după ce au dat și 8 declarații”.