Evenimentul Zilei > Politica > Noul Guvern. Prima rundă de negocieri PNL-USR-PLUS-UDMR. Cine a câștigat
Noul Guvern. Prima rundă de negocieri PNL-USR-PLUS-UDMR. Cine a câștigat

Noul Guvern. Prima rundă de negocieri PNL-USR-PLUS-UDMR. Cine a câștigat

Sâmbătă dimineața au început negocierile între cele trei partide ce vor forma noul Guvern: PNL, USR PLUS și UDMR. Discuțiile au loc la Vila Lac și, din informațiile apărute până acum, reiese că PNL a avea cele mai multe ministere.

Prima rundă de negocieri dintre echipele PNL, USR PLUS şi UDMR s-a soldat cu stabilirea structurii programului de guvernare.  Discuţiile au fost purtate sâmbătă, la Vila Lac. Următoarea rundă de negocieri între cele trei formațiuni va avea loc duminică.

„Echipele de negociere ale PNL, USR PLUS şi UDMR au avut astăzi (sâmbătă n.r.) prima rundă de discuţii pentru constituirea noii majorităţi parlamentare. A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare şi cel privitor la funcţionarea majorităţii parlamentare.

La negocierile politice, fiecare formaţiune şi-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea şi funcţionarea coaliţiei. În ceea ce priveşte programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia şi modul în care se armonizează programele celor trei formaţiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole”, se afirmă într-un comunicat de presă comun al preşedinţilor PNL, USR PLUS şi UDMR.

„S-au convenit coordonatele activităţii comune la nivel parlamentar care stau la baza funcţionării majorităţii”, mai precizează documentul.

„Liderii celor trei formaţiuni şi-au afirmat voinţa de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluţii pentru ieşirea din criză şi pentru realizarea reformelor de care are nevoie România”, se încheie comunicatul tripartit.

Digitalizarea, primul punct pe care s-a ajuns laacord

Dragoș Pâslaru de la USR PLUS a declarat în contextul negocierilor că o primă parte a discuțiilor s-a încheiat.

„Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliţiei USR PLUS-PNL-UDMR. Şi ce capitol fain pentru o revoluţie a bunei guvernări – capitolul legat de digitalizare! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor”, a scris el pe Facebook.
Și Ionel Dancă de la PNL a susținut același lucru: „Programul comun de guvernare avansează în discuţiile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR. Primul capitol încheiat este cel despre solutii digitale pentru modernizarea statului şi a economiei pe care o aşteaptă românii. Succes, tuturor colegilor”.

Echipele de negociere

Desfășurarea acestor negocieri pentru formarea coaliției parlamentare și a echipei guvernamentale a fost decisă joi, în urma unei întâlniri informale desfășurate la Palatul Cotroceni, anunţa atunci Dan Barna, copreşedinte USR PLUS.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE