Evenimentul Zilei > Politica > Negocieri dure. Cum se împart ministerele și care va fi numărul acestora
Negocieri dure. Cum se împart ministerele și care va fi numărul acestora

Negocieri dure. Cum se împart ministerele și care va fi numărul acestora

Negocieri încrâncenate între cele trei partide din arcul guvernamental - PNL, USR-PLUS și UDMR. Liberalii încearcă să își impună supremația, dată de votul din 6 decembrie, dar nici partenerii nu fac pasul în spate.

 

Potrivit unor surse politice,  liberalii pornesc negocierea de la ideea formării unui guvern cu 18 ministere, însă totul depinde de cum vor evolua discuțiile. În prezent, România are 16 ministere, ceea ce înseamnă că vor fi înființate alte două ministere.

Cert este că liberalii doresc să împartă Ministerul Economiei și Energiei, la care ar urma să rămână Virgil Popescu, iar separat să se formeze un minister al Turismului și al Intreprinderilor mici și Mijlocii, care ar putea să meargă către alt partid.

Mai mult, Ministerul Transporturilor ar urma să se despartă de Ministerul Comunicațiilor. La Transporturi ar urma să rămână tot Lucian Bode, care este un ministru susținut în Partidul Național Liberal, iar Comunicațiile ar urma să meargă către USR. Potrivit unor surse din alianță, USR ar dori să îl numească pe Cătălin Drulă pentru acest portofoliu.

Continuă discuțile și pentru Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției. Aceleași surse spun că liberalii nu vor să renunțe la Ministerul Justiției, și că ar merge mai departe cu varianta Cătălin Predoiu, care are susținerea inclusiv a șefului statului, Klaus Iohannis, scrie Antena3.

La Ministerul Finanțelor propunerea este Claudiu Năsui, această variantă fiind propusă de USR.

Cine își revendică Educația și Sănătatea

Și Ministerul Sănătății ar putea să ajungă la reprezentanții USR. Liberalii spun că cedează portofoliul, acesta urmând să fie condus de Vlad Voiculescu, care în prezent este consilier general și este la un pas de numirea sa in fotoliul de viceprimar al Capitalei.

Este foarte probabil ca și Ministerul Educației să ajungă tot la partidul condus de Dan Barna, însă sunt câteva îngrijorări în această privință pentru că, spun sursele, liberalii știu că Ștefan Pălărie ar fi propunerea USR PLUS. Este vorba despre cel care conduce Grupul de lucru pentru politici publice în Educație, în partidul condus de Dacian Cioloș, iar liberalii nu sunt deocamdată mulțumiți de această propunere.

În schimb, liberalii anunță că nu vor renunța sub nicio formă la Ministerul Fondurilor Europene, care este condus de Marcel Boloș, acesta fiind în continuare propus să conducă portofoliul.