Ludovic Orban a câștigat o primă rundă pentru păstrarea puterii. Nominalizarea lui Florin Câțu și probabilitatea extrem de mare ca acesta să formeze un nou guvern consacră ipoteza că liderul PNL va rămâne actorul principal și în următorii patru ani.
Două au fost elementele-cheie ale acestei strategii: eliminarea lui Nicolae Ciucă de pe lista posibililor candidați la nominalizarea ca viitor prim-ministru și convingere președintelui Klaus Iohannis că partidul nu poate susține un fost militar în fruntea guvernului.
Este drept că la acest ultim punct au contribuit și reacțiile partenerilor europeni care vedeau destul de prost imaginea cu un fost general de armată trimis să ocupe conducerea Guvernului României.
Ca un făcut, cu câteva zile înainte Nicolae Ciucă promovase un proiect de hotărâre de guvern care acorda partenerilor americani încă 400 de milioane de euro pentru rachete, un contract vizat și de aliații francezi. O mișcare care niciun caz nu l-a făcut mai simpatic pe Nicolae ciuca grupurilor de lobby de la Bruxelles.
După episodul hilar cu bilețelele, înaintea deplasării la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis am vrut să se întâlnească cu liderii PNL, USR și UDMR, fiind practic o declarație publică a faptului că există o coaliție guvernamentală capabilă să asigure voturile în parlament.
Întâlnirea de luni cu PSD va fi doar doar formală, fiind o modalitate de a marca respectarea Constituției în litera ei, lăsând spiritul în seama comentatorilor politici.
De altfel declarația lui Ludovic Orban a fost extrem de clară: “A fost practic începutul discuţiilor. Cred că au comunicat şi partenerii noştri. Deci, am luat decizia să formăm împreună o coaliţie care să genereze o majoritate parlamentară de centru-dreapta pentru formarea unui Guvern. România are nevoie într-un termen cât mai rapid de învestirea unui Guvern care să rezolve toate problemele grave cu care se confruntă România, de la pandemie până la pregătirea absorbţiei fondurilor europene de care va beneficia România şi marile reforme ale sistemelor publice”, a afirmat Orban, la sediul PNL.
Ce va urma? Va fi o bătălie pentru fiecare poziție, declarațiile sforăitoare ale politicienilor, care ne anunță că mai întâi trebuie să-și armonizeze programele și de-abia după aceea să împartă posturi în Guvern, făcând parte din mitologia care însoțește fiecare negociere politică.
În realitate va fi o bătălie pentru fiecare avanpost guvernamental, coaliția PNL-USR-UDMR aducându-ne aminte, celor mai bătrâni, de guvernul CDR cu Victor Ciorbea în fruntea bucatelor, supravegheați atent de Emil Constantinescu.
Poate că această formulă guvernamentală va avea mai mult succes decât cea din 1996-2000, dar experiența ne-a arătat că în România se repetă toate greșelile posibile.