Presa rusă, TASS, a raportat la începutul acestei luni că în curând vor începe lucrările privind racheta balistică intercontinentală a Rusiei (ICBM). “Lucrările de cercetare privind Kedr au fost finanțate în cadrul programului actual de achiziții a armelor de stat, care este în vigoare până în 2027. Dezvoltarea tehnologică va începe în 2023-2024”, a declarat pentru TASS o sursă din interiorul sistemului de apărare.

Kedr este un sistem cu combustibil solid care, la fel ca predecesorul său Yars, va exista atât în ​​varianta mobilă, cât și în variante pe bază de siloz. Variantele mobile se bucură de mai multe avantaje, precum greutatea cu care sunt localizate, urmărite, vizate și distruse, având un potențial mai mare de supraviețuire.

Cât de unic ar putea fi noul sistem al Rusiei?

Aproape nimic din specificațiilor concrete ale lui Kedr  nu a fost dezvăluit, iar ceea ce se cunoaște se poate schimba pe măsură ce noul sistem ICBM avansează în procesul de cercetare și dezvoltare. Surse de apărare au confirmat presei ruse că lucrările la Kedr se află într-un stadiu incipient: “Dacă va trece de faza de experiment și proiectare, vom putea expune mai multe informații. Până în prezent, este încă într-o etapă de cercetare și dezvoltare. ”

Kedr reprezintă ultima etapă din amplul program al Kremlinului de a procura o forță ICBM modernizată. Conform unei estimări din 2020, se crede că Forțele Armate din Rusia dețin patruzeci și șase de rachete R-36M2 (SS-18), patruzeci și cinci de sisteme de rachete mobile Topol (SS-25), șaizeci de Topol-M (SS -27), optsprezece unități mobile Topol-M, 135 sisteme mobile Yars mobile și alte paisprezece unități Yilo.

Forțele strategice de rachetă din Rusia se află în mijlocul acceptării livrărilor formidabilului Avangard hypersonic glide (HGV). Avangard HGV’s va fi una dintre mai multe opțiuni de încărcare utilă pentru noul RS-28 Sarmat ICBM al Rusiei, care se numără printre cele șase arme dezvăluite de președintele rus Vladimir Putin, în discursul din 2018 privind starea națiunii. Putin a descris Sarmat, drept o rachetă super-grea, alimentată cu lichid de două sute de tone, cu o viteză maximă de Mach 20 în funcție de sarcina sa, fiind complet imună la interceptarea de către orice sistem de apărare aeriană „actual sau potențial”.

Rata de modernizare a ICBM a Rusiei are un ritm rapid, depășind 80% în următorii ani, dacă nu a făcut-o deja. Kedr ICBM urmează să înlocuiască unitățile Yars ale Rusiei și orice sisteme mai vechi care sunt încă în funcțiune, la începutul anilor 2030, potrivit nationalinterest.org.