Evenimentul Zilei > EVZ Special > Rusia pregătește racheta supremă. Putin marchează noul an cu „artificii” hipersonice
Rusia pregătește racheta supremă. Putin marchează noul an cu „artificii” hipersonice

Rusia pregătește racheta supremă. Putin marchează noul an cu „artificii” hipersonice

Instruirea personalului și construirea infrastructurii pentru noua rachetă Kinjal încep în 2021, potrivit oficialilor militari ruși.

O decizie de principiu privind dislocarea rachetelor hipersonice Kinjal („Pumnal”) în cadrul aviației navale a Flotei Nordului a fost luată și pregătiri în acest sens se află în curs, au declarat oficiali ai Ministerului rus al Apărării pentru ziarul Izvestia.

Experții apreciază că aceasta va deveni un factor de descurajare strategică și un instrument pentru a demonstra puterea Rusiei în regiunea arctică.

„Flota Nordului a fost întotdeauna o formațiune strategică operațională care asigură securitatea Rusiei, nu numai în Oceanul Arctic, ci și în teatrul de operațiuni din Atlantic”, a declarat contraamiralul Vsevolod Hmyrov.

Desfășurarea acestei arme în nord a fost cunoscută de când șeful Statului Major General al Forțelor Armate, generalul Valeri Gerasimov, s-a întâlnit cu 150 de atașați militari din misiunile diplomatice străine, în decembrie 2019, scrie The Barents Observer.

Gerasimov le-a spus oaspeților săi străini că „se dezvoltă o rețea de aeroporturi, care va oferi o geografie extinsă pentru utilizarea acestui complex de rachete”, sugerând că ar putea fi utilizată în noile aerodromuri care se construiesc în prezent în Arctica.

Rusia extinde pistele existente și construiește altele noi în cel puțin cinci locații din nordul său îndepărtat, inclusiv Rogachevo în Novaia Zemlia, Nagurskoye în Franz Josef Land, Sredni în Severnaia Zemlia, Kotelni în insulele Noua-Siberie și Insula Wrangel.

Avioanele de luptă MiG-31 sunt folosite ca purtători ai rachetei Kinjal, iar avioanele aflate în prezent în apropiere de Monchegorsk în Peninsula Kola ar putea fi de asemenea utilizate, relatează Izvestia.

Există, de asemenea, planuri pentru înființarea unei noi baze aeriene în regiune.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE