Evenimentul Zilei > International > Noi umilințe pentru muncitorii români în Marea Britanie. Taxe discriminatorii
Noi umilințe pentru muncitorii români în Marea Britanie. Taxe discriminatorii

Noi umilințe pentru muncitorii români în Marea Britanie. Taxe discriminatorii

Într-o scrisoare comună, ambasadorii permanenți ai României, Bulgariei, Estoniei, Lituaniei și Sloveniei pe lângă Uniunea Europeană solicită Comisiei Europene să ia atitudine în fața Marii Britanii din cauza taxelor discriminatorii la intrarea în țară pentru cetățenii români, bulgari, estoni, lituanieni și sloveni.

Noi umilințe pentru muncitorii români în Marea Britanie. Pracțic, cetățenii acestor cinci state vor plăti cu 55 de lire mai mult pentru viza de muncă față de muncitorii din celelalte țări UE.

Din UE, doar România, Bulgaria, Estonia, Lituania și Slovenia nu beneficiază de reducere

Scrisoarea, transmisă vineri Comisiei, este adresată lui Maroš Šefčovič, vice-președinte al Comisiei Europene și lui Michel Barnier, consilier special al președintelui Comisiei Europene. Acesta a fost negociator șef al acordului de retragere din UE al Marii Britanii.

„Suntem de părere că această problemă trebuie urmărită la nivelul Comisiei. Se ridică îngrijorări legitime din cauza regimului discriminator aplicat de autoritățile britanice unor cetățeni UE”, se mai arată în scrisoare.

Cei cinci ambasadori spun că „toate opțiunile ar trebui explorate pentru a identifica o soluție la această problemă”. Ei își exprimă încrederea că această chestiune va fi abordată în regim de urgență la nivelul UE.

Potrivit scrisorii, autoritățile britanice invocă un document din 1961 (European Social Carter), pe care cele cinci țări nu l-au ratificat decât în versiunea revizunită din 1996. Astfel justifică baza legală pentru a trata diferit cetățenii în cauză la intrarea în UK.

Cei cinci ambasadori mai solicită Comisiei Europene să abordeze chestiunea tarifelor consulare pentru obținerea vizei în cadrul întâlnirilor bilaterale cu autoritățile britanice „în mod prioritar”. Adică, la prima reuniune a Partnership Council, stabilit prin acordul de cooperare UE – UK.

„Scopul ar fi determinarea autorităților britanice să aplice un regim unitar de taxare în relația cu cele 27 de state membre. Prin aplicarea reducerii de taxe la procesarea vizei de muncă în cazul tuturor statelor UE”, se mai arată în scrisoare.

Noi umilințe pentru muncitorii români în Marea Britanie. Costurile de viză mai mari cu 55 de lire

Potrivit site-ului oficial al guvernului britanic, costurile pentru viză se ridică la 244 de lire.

Acest preț va fi redus automat cu 55 de lire pentru cetățenii din următoarele țări: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Luxembourg, Malta, Olanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia și Turcia.

În consecință, cetățenii din România, Bulgaria, Estonia, Lituania și Slovenia nu beneficiază de reducere.

Situația muncitorilor români care vor să lucreze în Marea Britanie și care trebuie să plătească 55 lire în plus la plata taxei pentru viza de muncă a fost adusă în dezbatere de europarlamentarii români, scrie g4media.ro.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, pe 15 ianuarie, că reducerea de 55 de lire aplicată de autoritățile britanice taxei pentru solicitările de viză de muncă reprezintă o măsură adoptată de autoritățile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961. La care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părți, în timp ce România a devenit parte doar la varianta revizuită a Cartei, din 1996 și de aceea nu beneficiază de această reducere.