Cîţu vrea să modifice Legea salarizării. Sunt vizate sporurile acordate în sectorul public
- Daniel Magureanu
- 14 ianuarie 2021, 11:59
Premierul Florin Cîţu vrea să modifice Legea salarizării pentru a elimina inechităţile din sistemul public.
Cîţu vrea să modifice Legea salarizării şi a informat că analizează situaţia sporurilor acordate în sectorul public. În contextul elaborării proiectului de buget pentru 2021, le vrea să vadă care dintre ele se justifică.
Cîţu a vorbit despre acest subiect joi, la Radio Guerrilla. Prim-ministrul a fost întrebat despre sporurile de 30% acordate angajaţilor din prefecturi în contextul pandemiei de coronavirus.
Cîţu vrea să modifice Legea salarizării
„Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu. Şi ne uităm la tot sistemul de salarizare.
În acelaşi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi. Aşa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru”, a spus Cîţu.
Cîţu, Legea salarizării şi legătura cu Iohannis
În intervenţia despre modificarea Legii salarizării, Cîţu a dezvăluit că preşedintele Iohannis nu mai are cel mai mare salariu.
„După aceea, au apărut tot felul de excepţii. Şi, de fapt, tineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu.
Nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate”, a afirmat Cîţu la Radio Guerrilla.
Nu doar Legea salarizării va fi amendată de Cîţu
Cîţu a completat că atât Legea salarizării, cât şi Legea pensiilor vor fi amendate în 2021. „Vor fi modificate pentru a ţine cont de câteva principii.
Legea pensiilor de principiul contributivităţii, Legea salarizării de câteva principii clare pentru a elimina aceste inechităţi din sistemul public”, a explicat liderul Guvernului României.
Altfel, el a mai spus că Legea privind neînstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile naţionale va fi abrogată. Măsura reprezintă un semnal pentru piaţa de capital, în sensul atragerii de noi investiţii străine în România.
Neînstrăinarea acţiunilor deţinute de stat
„Vom abroga acea lege, cu totul. Aici nu este vorba de înstrăinare a acţiunilor, e vorba de a atrage capital în România.
Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiţii şi pentru a se dezvolta.
Şi atunci, bineînţeles, că o parte dintre acţiuni sau din proprietatea acestor companii este transferată, în schimbul acestui capital, altor acţionari.
Se întâmplă peste tot în lume. Şi, mai mult de atât, ceea ce am observat şi în România, dar şi în alte ţări, acolo unde am avut astfel de injecţii de capital şi au venit după aceea cu un management performant, cu o guvernanţă corporativă, acele companii au fost salvate.
Au mers mai departe, au angajat oameni, au fost profitabile, au plătit taxe la buget. Asta este reţeta pe care vrem să mergem", a explicat Cîţu.
sursa: Agerpres