Inclusiv premierul Ludovic Orban a inițiat-o și susținut-o, în urmă cu câteva zile. Între timp premierul pare că s-a răzgândit, în urma presiunilor propriilor miniștri dar și a activului de partid din teritoriu care tocmai s-a instalat în instituțiile deconcentrate. Cu atât mai mult cu cât o decizie în această direcție n-ar fi agreată nici de majoritatea electoratul liberal, conform unei cercetări sociologice IRES.

Premierul Ludovic Orban anunța, în premieră, într-o emisiune televizată, pe 8 aprilie, că măsura șomajului tehnic va fi aplicată și bugetarilor. Pe scurt, cu cuvintele sale, a explicat că aceștia vor lucra jumătate dintr-o lună, în care își vor primi salariul întreg, iar cealaltă jumătate vor sta acasă, urmând să primească îndemnizația de șomaj tehnic, de 75%.

Măsura urma să se aplice doar în anumite sectoare bugetare, fiind exceptați angajaţii din domeniul sănătăţii, din MAI şi din zona Apărării, cei din Ministerul Muncii implicați în implementarea prevederilor legate de şomajul tehnic şi cadrele didactice.

La câteva minute după anunțul lui Orban, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, îi confirma spusele, într-o postare pe Facebook. A doua zi, în ședința de Guvern din 9 aprilie, subiectul a fost reluat, la inițiativa lui Orban, care a plusat, spunând că trebuie găsită o soluție pentru ca inclusiv el, miniștrii și ceilalți demnitari să fie vizați de șomajul tehnic.

„Este exact ceea ce am anunţat public, cred că trebuie să fim solidari, cred că trebuie să împărţim greutăţile situaţiei, aşa cum cei din sectorul privat sunt afectaţi, cred că şi sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care deţin funcţii de demnitate publică”, a declarat premierul în fața camerelor de luat vederi care transmiteau în direct.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE