Evenimentul ZileiPoliticaGuvernul Cîțu ia măsuri de protecție socială. Stimulente pentru plata căldurii și energiei

Guvernul Cîțu ia măsuri de protecție socială. Stimulente pentru plata căldurii și energiei

Guvernul Cîțu ia măsuri de protecție socială. Stimulente pentru plata căldurii și energiei
Guvernul condus de Florin Cîțu pregătește un proiect de lege care să ofere protecție persoanelor care nu-și pot plăti facturile la încălzire și energie electrică. Noul proiect a fost trimis la avizare și urmează să fie depus în Parlament.

Guvernul Cîțu pregătește o lege care să asigure protecție pentru consumatorul vulnerabil din domeniul energetic. Actul normativ prevede subvenții pentru cei care nu-și pot plăti factura la încălzire și energie electrică.

Cabinetul condus de Florin Cîțu a dezbătut, miercuri, în primă lectură, proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil din sectorul energetic. Propunerea de act normativ urmează să meargă la avizare la ministere după care va fi transmis Parlamentului. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de guvern.

„Acest proiect merge acum la ministere pentru avizare şi după aceea va merge în Parlament. Este o transpunere de directive”, a declarat Florin Cîţu la Palatul Victoria.

Proiectul de lege care a fost discutat vizează stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic. Practic sutn prevăzute măsuri menite să-i sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică

Ce măsuri de protecție propune guvernul Cîțu

Potrivit unui comunicat al ministerului Energiei, proiectul de act normativ propune o serie de măsuri de protecţie social. Este vorba despre acordarea unui ajutor pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece. De asemenea, legea mai prevede și acordarea unui supliment pentru energie pentru celelalte anotimpuri.

În plus, actul normativ interzice deconectarea de la sursele de energie a consumatorilor care nu au venituri suficiente pentru acoperirea costurilor.

Auroritățile locale vor identifica consumatorii vulnerabili, iar decontările se vor face direct la furnizori, a precizat ministrul.

Turcan despre legea consumatorului vulnerabil

Ministrul Raluca Turcan a precizat că legea urmărește protecţia consumatorilor pe fondul creşterii preţurilor la energie, gaze și energie termică.

„Aş putea spune că această idee a apărut chiar la începutul guvernării precedente. Au existat grupuri de lucru şi nenumărate consultări pentru a contura un proiect de lege. La începutul anului, odată cu intrarea mea în mandat, intrând în plin în acest subiect al exploziei facturilor la energie, am reluat acest proiect”, a declarat Raluca Turcan.

Potrivit spuselor sale, proiectul a fost dezbătut cu partenerii sociali și a fost elaborate un set de măsuri de susținere a celor vulnerabili.


Accesează: