Negocierile legate de calendarul alegerilor prezidențiale, fără rezultat. Când se va lua decizia finală. Update

Negocierile legate de calendarul alegerilor prezidențiale, fără rezultat. Când se va lua decizia finală. Update Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Update. Liderii coaliției nu au ajuns la un consens legat de calendarul alegerilor prezidențiale. Reprezentanții celor două puteri iau în calcul două variante pentru primul tur, respectiv 15 sau 29 septembrie. Decizia finală ar urma să fie luată marțea viitoare.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD. Liderii coaliţiei de guvernare, reuniţi, miercuri, nu au reuşit să se pună de acord cu privire la data organizării alegerilor prezidenţiale. Aceștia au discutat trei ore, dar fără rezultat.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu n-au ajuns la o înțelegere

Ședinţa Executivului de joi a fost reprogramată la o dată ulterioară. Guvernul urma să adopte în şedinţă Hotărârea de guvern cu calenarul alegerilor prezidenţiale, în septembrie. Data limită pentru stabilirea calendarului alegerilor este 2 iulie.

Nicolae Ciucă, președintele PNL

Sursa: Inguam Foto/George Călin

PNL îşi doreşte păstrarea datei alegerilor prezidenţiale conform prevederilor constituţionale, în noiembrie şi decembrie. Motivul îl constituie faptul că ideea unei candidaturi în tandem preşedinte-premier, din partea celor două partide, a picat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liberalii nu vor alegerile în septembrie

Liberalii au declarat că primul tur al alegerilor ar coincide cu începutul anului şcolar, pe 15 septembrie, ceea ce ar duce la blocarea şcolilor în care sunt secţii de votare mai multe zile la rând. Ei consideră că este idee foarte proastă să grăbească alegerile. Campania în luna august ar fi extrem de greu de realizat, din cauza căldurii și a vacanțelor, ceea ce ar duce la un dezinteres din partea populaţiei, au spus membrii PNL.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ce spun social-democrații

Social-democraţii, în schimb, spun că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna septembrie, acceptată şi de liberali la momentul în care a fost luată.. Au fost și amenințări ferme între cele două partide. Liberalii au spus că vor lua măsuri, dacă PSD-ul nu va ceda.

PNL ar fi anunțat că va ieși de la guvernare dacă PSD remaniază miniștrii liberali care nu semnează pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, la cerința lui Marcel Ciolacu. Cert este că Guvernul a anunţat reprogramarea şedinţei pentru aprobarea calendarului alegerilor din 2024, fără a preciza, însă, data la care se vor relua discuţiile despre alegerile prezidențiale.