Probleme înainte de alegerile prezidențiale. Autoritatea Electorală Permanentă, în criză de timp

Probleme înainte de alegerile prezidențiale. Autoritatea Electorală Permanentă, în criză de timp Secţie de votare/ Sursa EvZ

Problemele în ceea ce privește alegerile prezidențiale abia acum încep să prindă contur, deși acestea se apropie cu pași repezi. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) se confruntă cu o serie de provocări logistice și organizatorice care riscă să compromită buna desfășurare a procesului electoral.

Probleme înainte de alegerile prezidențiale

Procesul de organizare a alegerilor prezidențiale a intrat într-o cursă contracronometru. Din nefericire, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), responsabilă cu administrarea alegerilor, a fost surprinsă nepregătită în cazul scrutinului local și are acum de corectat o serie de deficiențe.

Una dintre problemele majore este finalizarea rezultatelor pentru alegerile locale. Din cauza contestațiilor depuse de USR, nu avem încă rezultatele finale ale scrutinului.

O altă provocare este îmbunătățirea organizării alegerilor, astfel încât acestea să nu se prelungească nepermis de mult, mai ales că prezidențialele coincid exact cu începutul noului an școlar.

Ne puteți urmări și pe Google News
AEP

AEP. Sursa: Arhiva EVZ

Ce soluții are Autoritatea Electorală Permanentă

O posibilă soluție, propusă de liberali, ar putea fi amânarea datei alegerilor prezidențiale. Această măsură ar oferi Autorității Electorale Permanente (AEP) un interval de timp suficient pentru a rezolva problemele întâmpinate la alegerile locale și europarlamentare, când a fost necesară procesarea unui număr mare de buletine de vot.

O asemenea soluție nu este însă pe placul PSD, din rațiuni politice. Social-democrații sunt de părere că organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie, atunci când va începe recalcularea pensiilor, le-ar putea aduce mai multe voturi comparativ cu finalul anului.

Când vor avea loc alegerile prezidențiale

Nicolae Ciucă a vorbit luni, 17 iunie, despre data alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care PSD doreşte ca acestea să aibă loc în septembrie, iar PNL să se organizeze la termen, în iarnă.

„Este adevărat că atunci când am discutat calendarul alegerilor, s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie. După modul în care s-au desfăşurat alegerile locale şi europarlamentare şi feedback-ul, mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinţi – a fost o chestiune legată de faptul că a fost perturbat procesul de învăţământ.

Iată că suntem în a opta zi şi nu avem încă rezultatele finale. Au fost şcoli care nu îşi reluaseră, la sfârşitul săptămânii, activitatea, ca atare toţi cei care au examene de capacitate, baacalureat, s-au simţit afectaţi de acest aspect. Mai mult, urmează să avem o periodă de două luni de vară, până în septembrie ştim bine care sunt activităţile, e perioadă de concedii”, a concluzionat Nicolae Ciucă, potrivit news.ro.