Google încearcă să amâne procesul pe legea antitrust

Google încearcă să amâne procesul pe legea antitrustgoogle / sursa foto: dreamstime.com

Google, parte a grupului Alphabet, a sugerat o relaxare a acordurilor sale cu Apple și alte companii pentru a seta Google ca motor de căutare implicit pe dispozitive noi. Acest fapt este o încercare de a soluționa hotărâre a SUA conform căreia Google domină ilegal serviciile de căutare online.

Monopolul Google, judecat de Amit Mehta

Google l-a îndemnat pe judecătorul districtual american Amit Mehta din Washington să ia măsuri prudente atunci când va decide ce trebuie să facă compania pentru a restabili concurenţa.

Această solicitare vine după hotărârea sa conform căreia compania deţine un monopol ilegal în căutarea online şi publicitate aferentă.

Judecătorul a constatat că acordurile conferă Google „un avantaj major, în mare măsură nevăzut faţă de rivalii săi”, ira rezultatul acțiunilor constă în majoritatea dispozitivelor din SUA să fie preîncărcate cu motorul de căutare al Google.

Judecătorul susține că aceste acorduri sunt greu de retras, mai ales pentru producătorii de Android, care acceptă să instaleze serviciul de căutare al Google pentru a include Magazinul Google Play pe dispozitivele lor.

Propunerea Google pentru remedierea situației

Pentru a îmbunătății această situație, Google ar putea să le facă neexclusive şi, pentru producătorii de telefoane Android, să separe Magazinul Play de Chrome de serviciul de căutare, a spus compania în propunerea sa.

Astfel, compania le-ar permite dezvoltatorilor de browsere, care sunt de acord să-şi seteze motorul de căutare ca implicit, să revizuiască această decizie anual, în conformitate cu propunerea.

Google Play

Google Play / sursa foto:dreamstime.com

În contrast cu propunerea guvernului, Google nu intenționează să pună capăt acordurilor de împărțire a veniturilor.

Aceste acorduri permit companiei să transfere o parte din veniturile generate din publicitatea asociată serviciilor de căutare către producătorii de dispozitive și dezvoltatorii de software care configurează motorul de căutare Google ca opțiune implicită.

Declarațiile făcute de rivalul motorului de căutare

Purtătorul de cuvânt al competitorului motoarelor de căutare DuckDuckGo, Kamyl Bazbaz, a declarat că propunerea încearcă să menţină status quo-ul.

„Odată ce o instanţă constată o încălcare a legilor concurenţei, remediul nu trebuie doar să oprească comportamentul ilegal şi să prevină reapariţia acestuia, ci să restabilească concurenţa pe pieţele afectate”, a declarat acesta.

De asemenea, dezvoltatorii independenţi de browser, inclusiv Mozilla, care produce Firefox, au intervenit în acest caz.

Alte companii implicate sunt Apple, care a primit aproximativ 20 de miliarde de dolari din acordul său cu Google numai în 2022.

Apple

Apple. Sursa foto: Matias Cruz/ Pixabay

Pregătirea procesului din aprilie

Propunerea companiei pregăteşte situația pentru un proces pe care Mehta îl va desfăşura în aprilie. Departamentul de Justiţie al SUA şi o coaliţie de state vor încerca să arate nevoia unor remedii pentru situația actuală, inclusiv ca Google să vândă Chrome şi, eventual, sistemul său de operare mobil Android.

Guvernul vrea să cheme martori de la OpenAI, startup-ul de căutare AI Perplexity şi Microsoft, potrivit documentelor instanţei.

Microsoft

Microsoft. Sursa foto: efes/ Pixabay

De asemenea, procurorii sugerează ca Google să înceteze să plătească pentru a fi motorul de căutare implicit. Mai mult, aceștia vor ca compania să înceteze investiţiile în rivalii de căutare şi în produse AI bazate pe interogări şi să licenţieze rezultatele căutării şi tehnologia acestuia rivalilor.

Aceste propuneri doresc să stimuleze inovaţia în căutarea online, unde Mehta a descoperit că cota de piaţă a companiei  îi împiedică pe concurenţi să culeagă datele de căutare necesare pentru a-şi îmbunătăţi produsele.

Google îndeamnă la deciziile să fie luate cu prudență

Google a subliniat, în documentele depuse la instanță, că măsurile impuse nu ar trebui să împiedice inovația. Compania a argumentat că acest aspect este cu atât mai important „într-un mediu în care inovațiile remarcabile ale inteligenței artificiale transformă rapid modul în care utilizatorii interacționează cu numeroase produse și servicii online, inclusiv cu motoarele de căutare.”

În timp ce compania intenționează să facă apel la decizia finală a instanței, compania consideră că etapa următoare, dedicată stabilirii „remediilor,” ar trebui să vizeze acordurile sale de distribuție încheiate cu dezvoltatorii de browsere, producătorii de dispozitive mobile și operatorii de telecomunicații.

Ne puteți urmări și pe Google News