Erdoğan susține o îmbunătățire a relațiilor UE-Turcia
- Iuliu Vlădescu
- 22 decembrie 2024, 21:26
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a făcut presiuni pentru o îmbunătățire tangibilă și imediată a relațiilor dintre Turcia și Uniunea Europeană la o întâlnire cu Ursula von der Leyen, concentrată pe tranziția puterii în Siria și pe soarta refugiaților.
Ce urmărește Erdoğan
Turcia a fost declarată țară candidată pentru a adera la bloc încă din 1999, dar, după ce a trecut prin mai multe suișuri și coborâșuri, cererea sa de aderare a stagnat în 2018 din cauza eșecurilor democratice continue și a represiunii drepturilor fundamentale.
De atunci funcționarii de la Bruxelles au încercat să promoveze legături mai strânse cu Ankara pentru valoarea strategică și economică a țării, menținând procesul de aderare blocat.
"Este nevoie, mai mult ca niciodată, de relații instituționale mai puternice între Turcia și UE", a declarat Erdoğan, vorbind alături de Ursula von der Leyen la sfârșitul întâlnirii lor de la Ankara.
"Putem face să progreseze cooperarea noastră cu o formulă câștig-câștig".
Erdoğan cere UE să elimine toate restricțiile
Erdoğan le-a cerut direct liderilor UE, care se vor întâlni joi pentru un summit de o zi, să elimine "toate restricțiile" în relațiile bilaterale, să reia dialogul politic la nivel înalt (suspendat din 2019), să actualizeze uniunea vamală UE-Turcia (inițiată din 2016) și să accelereze eliberarea vizelor ca un preludiu al eliminării vizelor, obiectiv urmărit de mult de Ankara.
Agenda summitului nu include Turcia ca subiect relevant de discuție. "Interesele noastre comune nu ar trebui să fie prizonierele agendelor limitate ale unor membri", a declarat președintele, într-o aparentă referire la Grecia și la Cipru, cele două state membre cu care Turcia a avut legături tensionate din punct de vedere istoric.
Comentariile sale se bazează pe rolul de prim plan al Turciei în regiune, care s-a extins semnificativ de la căderea regimului autocratic al lui Bashar al-Assad.
Turcia este principalul susținător al Armatei Naționale Siriene, un grup de opoziție cu sediul în nordul Siriei, care a luat parte la ofensiva care l-a răsturnat pe Assad și acționează ca intermediar între aliații occidentali și Hayat Tahrir al-Sham (HTS), forța rebelă care conduce tranziția puterii.
Turcia, destinație pentru peste 3 milioane de refugiați din Siria
Totodată, Turcia găzduiește aproximativ 3,2 milioane de refugiați sirieni. Datorită acestei poziții influente, Erdogan a primit în ultimele zile o serie de oaspeți la nivel înalt, printre care Ursula von der Leyen, premierul ungar Viktor Orban și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. "Evoluțiile recente au consolidat și mai mult poziția Turciei ca țară cheie", a spus Erdogan într-un comunicat.
Conștientă de miză, Ursula von der Leyen a încercat să-l mulțumească pe Erdoğan, fără a face promisiuni pe care guvernul său ar putea să nu le poată respecta.
"Relația noastră este pe cât de bogată, pe atât de complexă. Dar un lucru este clar: merge înainte", a spus președintele Comisiei UE.
Cel mai important anunț al Ursulei von der Leyen a fost un miliard de euro suplimentar pentru sprijinirea refugiaților sirieni din Turcia, care poate fi adaptat "în funcție de evoluția situației de pe teren". Din 2011, UE a oferit Turciei aproape zece miliarde de euro în asistență pentru migrație.
Erdoğan și Von der Leyen, discuții dure
Miliardul de euro poate fi folosit și pentru a gestiona întoarcerea refugiaților sirieni în țara lor de origine, despre care statele membre discută deja la nivel intern. Ursula von der Leyen a subliniat că volatilitatea erei post-Assad a făcut imposibile deportările forțate.
"Lipsa de predictibilitate necesită prudență extremă", a spus Ursula von der Leyen. "Un lucru este foarte clar: toate repatrierile trebuie să fie voluntare, sigure și demne", a spus președintele Comisiei UE, care a promis, apoi, că va relua negocierile pentru o "uniune vamală modernizată" cu Turcia, dar a menționat că "progresul va necesita eforturi mai mari" pentru eliminarea barierelor comerciale. A menționat vizele doar în treacăt.
"Îngrijorările legitime de securitate ale Turciei trebuie înfruntate", a spus Ursula von der Leyen, referindu-se la necesitatea de a evita o renaștere a grupărilor teroriste în epoca post-Assad.
Ursula von der Leyen a abordat două subiecte cheie, pe care Erdoğan le-a evitat complet: eludarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, pe care Ankara a fost acuzată că le permite, și reunificarea Ciprului.
Turcia, Erdoğan și Ciprul de Nord
Turcia este singura țară din lume care recunoaște partea de nord-est a Ciprului, cunoscută sub numele de Republica Turcă a Ciprului de Nord. "Avem mult de lucru în fața noastră", a declarat președintele la finalul discursului său.
"Aștept cu nerăbdare să continuăm buna noastră cooperare atât în sprijinirea unei tranziții politice conduse și gestionate de sirieni, cât și în aprofundarea relațiilor dintre Turcia, ca țară candidată, și Uniunea Europeană", a mai adăugat președintele Comisiei UE.
Întâlnirea de marți a avut loc la doar câteva ore după ce "Wall Street Journal" a scris că oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că Turcia ar putea lansa în curând o "incursiune la scară largă" pe teritoriul deținut de kurzii sirieni, care sunt susținuți de Washington. Un purtător de cuvânt al Comisiei UE nu a comentat știrea în sine, dar a afirmat că "integritatea teritorială" a Siriei trebuie respectată.
(Articol: Jorge Liboreiro, Euronews; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)