Cursul valutar în 2025. Probleme pentru românii care își țin banii în lei
- Andrei Pospai
- 25 martie 2025, 15:35

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în februarie 2025 cu 3,8 puncte, ajungând la 36,6 puncte, reflectând riscul de recesiune și incertitudinea economică. Specialiștii prevăd și o depreciere accentuată a leului.
Componenta de condiții curente a înregistrat o reducere semnificativă de 10,4 puncte, în timp ce componenta de anticipații a rămas aproape constantă.
Deficitul bugetar și datoria publică, principalele cauze
Rata inflației pentru următoarele 12 luni este anticipată la 4,85%.
Adrian Codîrlașu, președintele Asociației CFA România, a subliniat că această evoluție este asociată cu prognoze pesimiste privind creșterea economică, deficitul bugetar majorat la 7,4% din PIB și datoria publică estimată să crească la 59% din PIB în următoarele 12 luni.
Pentru anul 2025, anticipațiile de creștere economică au scăzut la 1,1%.

Cursa valutar. Sursa foto: arhiva EVZ
Depreciere accentuată a leului
În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, majoritatea participanților (94%) estimează o depreciere a leului, cu valori medii prognozate de 5,0306 lei/euro pentru următoarele 6 luni și 5,1015 lei/euro pentru următoarele 12 luni.
Referitor la prețurile proprietăților rezidențiale, 50% dintre respondenți prevăd scăderi, iar 72% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate.
Sondajul lunar al Asociației CFA România, realizat în ultima săptămână a fiecărei luni de peste 13 ani, urmărește să cuantifice percepțiile analiștilor financiari asupra economiei românești pentru un orizont de timp de un an.
Cât de relevant este indicatorul
Indicatorul de Încredere Macroeconomică, ce variază între 0 și 100, este calculat pe baza evaluărilor privind condițiile curente și anticipațiile legate de mediul de afaceri, piața muncii, evoluția veniturilor și averii personale, dar și alte aspecte economice, precum inflația, dobânzile sau indicele bursier BET.
Asociația CFA România, formată din profesioniști în investiții certificați internațional, joacă un rol esențial în furnizarea de date și analize macroeconomice pentru România
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România este un instrument relevant pentru analiza stării economiei românești și a evoluției acesteia pe termen scurt.
Acesta oferă informații valoroase privind percepțiile experților financiari asupra condițiilor curente din economie și asupra anticipațiilor legate de factori precum creșterea economică, rata inflației, cursul valutar sau deficitul bugetar.