O mare întrebare. Pot animalele să înțeleagă limbajul uman?

O mare întrebare. Pot animalele să înțeleagă limbajul uman?

Studiile privind limbajul animalelor cu primate, păsări, delfini și alte animale au fost criticate pentru că imită dresorii lor. Cu toate acestea, cercetări recente sugerează că unele animale pot înțelege anumite caracteristici ale limbajului uman, cum ar fi sunetul și sensul anumitor cuvinte.

Un experiment celebru privind limbajul animalelor o implică pe Koko, o femelă gorilă de câmpie care a învățat limbajul american al semnelor (ASL) modificat. Koko putea să folosească aproximativ 1 000 de semne și să răspundă la peste 2 000 de cuvinte în limba engleză vorbită. Cu toate acestea, experții au avertizat că există o mare diferență între învățarea unor semne modificate și stăpânirea reală a ASL.

O mare întrebare. Pot animalele să înțeleagă limbajul uman?

Kanzi, un bonobo de sex masculin, comunica prin intermediul unei plăci de lexigramă, o tastatură cu aproximativ 200 de simboluri arbitrare care corespundeau lucrurilor din mediul său. Kanzi înțelegea bine simbolurile de pe tabla sa lexigramă și le putea folosi pentru a comunica cu dresorii săi. Cu toate acestea, unii critici se îndoiesc de abilitățile gramaticale ale lui Kanzi.

Animalele de companie de Revelion

Animalele de companie de Revelion. Sursa foto: Freepik.com

Câinii, care trăiesc alături de oameni de cel puțin 14 000 de ani, au o motivație specială de a-și asculta stăpânii și de a răspunde corespunzător. Ei sunt foarte atenți la sunetele și tonurile de voce specifice pe care oamenii le folosesc pentru a comunica. Câinii manifestă interes pentru vocile și gesturile oamenilor încă de la vârsta de 8 săptămâni, iar cercetările neuroștiințifice sugerează chiar că câinii au propriile reprezentări mentale ale cuvintelor, ceea ce sugerează o înțelegere mai profundă a limbajului, similară cu cea a oamenilor.

Federico Rossano, profesor asociat de științe cognitive la Universitatea din California, San Diego, utilizează planșe cu butoane pentru a investiga capacitățile lingvistice ale companionilor canini. În 2024, Rossano a demonstrat că mare parte din câini răspund la sunetele reale ale cuvintelor și nu doar la contextul lor, cum ar fi faptul că stăpânul lor își pune pantofii în timp ce spune că este timpul să iasă afară. Cu toate acestea, alte studii au constatat că acești câini nu pot face diferența între cuvinte care diferă printr-un singur sunet, astfel încât este posibil să existe o limită în ceea ce privește cât de mult pot înțelege.

sursa: livescience.com

Ne puteți urmări și pe Google News