Evenimentul Zilei > International > ”N-am terminat cu epidemia asta”: iată măsurile anunțate de Emmanuel Macron
”N-am terminat cu epidemia asta”:  iată măsurile anunțate de Emmanuel Macron

”N-am terminat cu epidemia asta”: iată măsurile anunțate de Emmanuel Macron

Marți, într-un moment în care epidemia recapătă vigoare în Europa, președintele francez a luat din nou cuvântul pentru a vorbi despre criza sanitară.

Când Europa a redevenit, potrivit OMS, „epicentrul epidemiei”, Emmanuel Macron s-a adresat marți seara francezilor pentru a anunța deciziile luate de guvernul lui pentru a opri această creștere a indicatorilor. Franța este pentru moment relativ ferită grație unei acoperiri vaccinale printre cele mai ridicate din lume.

Președintele francez a început prin a aminti că în ultimele zece luni, în Franța au fost injectate 100 de milioane de doze de vaccin contra Covid-19. „Ceea ce face din noi una din țările cele mai protejate din lume”.

„N-am terminat cu epidemia asta”, a subliniat el totuși, amintind avertismentul OMS care atenţionează cu privire la începutul unui al cincilea val în Europa. „Și dacă grație eforturilor voastre situația în Franța este mai favorabilă, creșterea cu 40% într-o săptămână a ratei noastre de incidență și creșterea spitalizărilor sunt semnale de alarmă”.

Macron a anunțat că vrea accelerarea campaniei de vaccinare cu doza de rapel. Pentru a face acest lucru, certificatul sanitar va fi legat de această a treia doză pentru persoanele de peste 65 de ani. „Începând  din 15 decembrie, cei de peste 65 de ani vor trebui să aibă rapelul pentru a-și prelungi valabilitatea certificatului sanitar”.

O campanie de rapel va fi de asemenea lansată la începutul lunii decembrie petru persoanele dintre 50 și 64 de ani. „În momentul în care vă vorbesc, peste 80% dintre persoanele aflate la reanimare au peste 50 de ani”, a spus Macron pentru a justifica această măsură.

Președintele francez a arătat că nicio relaxare nu va avea loc curând. Regulile în vigoare – gesturile barieră, certificatul sanitar… – vor fi păstrate, deoarece vaccinul nu este suficient. Purtarea măștii la școală, obligatorie din nou în Franța de luni, va fi menținută.