Evenimentul Zilei > International > Scandal diplomatic între Franța și Australia, după ce un SMS trimis de președintele Macron a fost făcut public de premierul Morrison
Scandal diplomatic între Franța și Australia, după ce un SMS trimis de președintele Macron a fost făcut public de premierul Morrison

Scandal diplomatic între Franța și Australia, după ce un SMS trimis de președintele Macron a fost făcut public de premierul Morrison

Un scandal între Franța și Australia este în plină desfășurare, după un gest neașteptat pe care l-a făcut premierul de la Antipozi, Scott Morrison.

Este un scandal uriaș între Franța și Australia. Oficialii de la Elysee sunt furioși pentru că premierului australian, Scott Morrison, a făcut public un SMS privat al președintelui francez, Emmanuel Macron, în contextul în care ruptura diplomatică dintre cele două țări s-a adâncit.

De la ce mesaj a plecat scandalul dintre Franța și Australia

„Încrederea a fost complet distrusă” a declarat un consilier apropiat al lui Macron pentru presa franceză. „Dezvăluirea unui schimb de mesaje text între șefi de stat sau de guvern este o tactică destul de grosolană și neconvențională”.

Consilierul a declarat pentru Le Parisien că „nu i-ar trece niciodată prin cap” președintelui francez să dezvăluie comunicări de acest tip. „Nu este genul de lucru care ar putea îmbunătăți relațiile dintre Franța și Australia.”

În textul ce a fost trimis de Emmanuel Macron, cu două zile înainte de anunțul parteneriatului de securitate AUKUS și anularea unui contract major francez de aprovizionare cu submarine în Australia, președintele francez l-a întrebat pe premierul australian dacă se poate aștepta la vești bune sau proaste în ceea ce privește submarinele.

Publicarea acestui mesaj a venit după ce președintele din Hexagon le-a transmis ziariștilor că „știa” că Scott Morrison l-a mințit în legătură cu planurile de a achiziționa submarine cu propulsie nucleară de la SUA și Marea Britanie. Întrebat de reporteri australieni, în contextul summitului G20 de la Roma, dacă este de părere că Scott Morrison l-a minţit în legătură cu intenţiile pe care le-a avut Canberra privind acordul pentru submarine, președintele francez a răspuns: „Nu am doar o impresie. Ştiu sigur”, conform The Guardian.

Presa din Hexagon, uimită de decizia premierului de la Antipozi

Presa din Franța a afirmat că publicarea mesajului este „spectaculoasă și extrem de rară”, afirmând că pare a avea ca scop să demonstreze că Macron a fost deja informat că contractul ar putea să nu mai fie executat chiar înainte de a fi reziliat.

Consilierul de stat de la Elysée a insistat că textul arată mai degrabă că Macron „nu știa în ce stadiu au ajuns discuțiile” cu doar două zile înainte ca Australia să anuleze acordul de 90 de miliarde de dolari australiani pentru 12 submarine cu propulsie convențională.

O a doua sursă a guvernului francez a declarat pentru AFP că, dacă ar exista un mesaj care să arate clar că Macron știa, de fapt, ce se va întâmpla, președintele francez „ar fi raportat acest lucru. Știam că australienii au întâmpinat unele probleme, dar credeam că acestea se refereau doar la aspecte tehnice și la calendar, ca în cazul oricărui contract mare”.

Nu se știe ce a răspuns Emmanuel Macron

Tocmai la acele probleme s-a referit mesajul text, înaintea unei discuții cu producătorul de submarine Naval Group planificată pentru ziua următoare, a spus sursa. Nu se cunoaște exact ce răspuns a dat Morrison la mesaj, pentru că în spațiul public nu a apărut și mesajul premierului australian.