Locuri de muncă și salarii bune, garantate de stat. Ucenicie gratuită pentru mai multe meserii
- Antonia Hendrik
- 11 februarie 2025, 23:23

Ministerul Muncii a lansat proiectul „START - Investește în calificare pentru viitor” care pune la dispoziție programe de ucenicie plătite și permit tinerilor să învețe meserie direct la locul de muncă, pe o perioadă de 6 până la 36 de luni, în funcție de nivelul de calificare.
Ministerul Muncii vrea mai mulți tienri calificați
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, a explicat în ce constă proiectul
„Prin acest program le deschidem tinerilor sub 30 de ani drumul pentru un început în carieră. Prin proiectul START înveți o meserie, câștigi experiență și ai un loc de muncă în care ești plătit în acest timp în care înveți. Programul este finanțat cu 30 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat, iar angajatorii primesc câte 2.250 de lei pe lună pentru fiecare ucenic pe care l-au angajat”, a declarat ministrul Muncii.
Exemple de salarii pentru câteva dintre cele mai căutate meserii
Ministerul Muncii a venit și cu câteva exemple de salarii pentru cele mai căutate meserii. Acestea sunt salarii medii brute și sunt extrase din sistemul REGES/REVISAL. Conform datelor, salariile sunt următoarele:
- sudor: 5.764 de lei/ lună;
- sculer matrițer: 6.355/lună;
- instalator: 6.672 de lei/ lună; electrician: 7.262 de lei/ lună; tinichigiu: 6.147 de lei/lună.
Care sunt avantajele pentru tineri: formare profesională într-un domeniu cerut pe piața muncii; contract de muncă și experiență practică; sprijin și consiliere pentru alegerea carierei potrivite.
Avantajele pentru angajatori: 250 lei/lună pe perioada pregătirii pentru fiecare ucenic angajat; angajați stabili, pregătiți în mediul organizațional al angajatorului.

Electrician. Sursa foto: Arhiva EVZ
Ministerul Muncii: Pașii pentru angajatori și șomeri în accesarea programului
Ministerul Muncii mai arată că tinerii au oportunitatea de a învăța o meserie direct la locul de muncă, beneficiind de o remunerație pe parcursul uceniciei. Acest program are numeroase avantaje pe care vi le arătăm mai jos:
- Declararea locurilor vacante: angajatorii trebuie să anunțe posturile disponibile, inclusiv cele pentru ucenicie,
- Organizarea programului: angajatorul încheie un contract cu un furnizor acreditat de formare profesională sau poate să se acrediteze pentru formare;
- Înregistrarea șomerului: persoana interesată se înscrie la AJOFM/AMOFM cu actele necesare;
- Consiliere și mediere: ANOFM oferă informare și recomandă locuri de muncă pentru ucenicie;
- Cerere pentru ucenicie: șomerul completează o cerere pentru domeniul dorit;
- Repartizare: AJOFM direcționează șomerul către un angajator;
- Selectare și contract: după interviu, angajatorul încheie contractul de ucenicie;
- Începerea activității: contractul este înregistrat la ITM iar ucenicul începe lucrul;
- Solicitarea subvenției: angajatorul solicită subvenția online, în platforma PULS, și încheie o convenție cu AJOFM în 60 de zile lucrătoare de la expirarea perioadei de probă;
- Plata subvenției: se acordă lunar, proporțional cu timpul lucrat, pe baza documentelor depuse până pe 25 ale lunii următoare, potrivit comunicatului postat pe site-ul Ministerului Muncii.