Formula de calcul a salariului minim, schimbată. Criteriile analizate

Formula de calcul a salariului minim, schimbată. Criteriile analizateSursa foto: Unsplash

Guvernul a adoptat un nou mecanism pentru stabilirea  salariului minim brut garantat în plată. Astfel, România se va alinia Directivei europene 2022/2041, care vizează asigurarea unui salariu minim corespunzător pentru toți lucrătorii din UE.

Românii vor beneficia de un salariu mai mare. Ce se va întâmpla în fiecare an

După această modificare, peste 1,8 milioane de români vor beneficia de un salariu mai mare, iar acesta va fi ajustat anual.

Măsura este importantă pentru atingerea jalonului 392 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceasta vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă și creșterea nivelului de trai.

„Această măsură oferă predictibilitate angajatorilor și siguranță salariaților și contribuie la creșterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare. Hotărârea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât reforma salariului minim reprezintă încă un jalon atins în cadrul PNRR – Jalonul 392”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu. Sursa foto: Unsplash

Mai multă siguranță pentru angajați

Ministerul Muncii a subliniat că această reformă va oferi predictibilitate pentru angajatori și siguranță pentru salariați. Totodată, modificarea este asociată cu un sistem echitabil de remunerare.

În plus, Executivul a adoptat un mecanism european de actualizare a salariului minim.  Noua formulă va avea la bază rata inflației și productivitatea muncii.

„Adoptăm și mecanismul de actualizare a salariului minim în funcție de rata inflației și productivitatea muncii, mecanism de calcul european asumat prin PNRR”, a explicat Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, formula de calcul a salariului minim a fost stabilită anul trecut, după discuțiile cu partenerii sociali.

„Evoluția salariului minim devine mult mai predictibilă. Această formulă a fost stabilită anul trecut împreună cu partenerii sociali”, a încheiat șeful Executivului.

Noua formulă pentru salariul minim. Indicatorii stabiliți

Conform deciziei, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit pe baza acestor indicatori:

  • puterea de cumpărare, luând în considerare costul vieții;
  • nivelul general al salariilor;
  • rata de creștere a salariilor;
  • productivitatea muncii la nivel național

Conform Eurostat, România, Lituania, Bulgaria și Polonia au înregistrat cele mai mari creșteri anuale medii ale salariului minim din Uniunea Europeană între ianuarie 2015 și ianuarie 2025, cu o creștere între 14% și 10%. În schimb, Franța (+2,1%) și Malta (+2,9%) au avut cele mai mici rate de creștere anuală a salariului minim. În Uniunea Europeană, 22 din cele 27 de state membre au stabilit un salariu minim național, însă există diferențe semnificative între nivelurile acestuia în diverse țări.